3 z 7Ważne daty i terminy
Wybierając produkt spożywczy, warto kierować się nie tylko marką, ceną, smakiem, ale również jakością, z którą łączy się między innymi ''data minimalnej trwałości'' i ''termin przydatności do spożycia''.
Dzięki nim mamy pewność, że to, co jemy, ma odpowiednie właściwości. Jest to informacja istotna szczególnie w przypadku produktów łatwo psujących się, o krótkim okresie trwałości.
Data minimalnej trwałości oznacza, że w danym okresie produkt prawidłowo przechowywany zachowuje swoje właściwości. Na opakowaniu podaje się ją, określając w kolejności dzień, miesiąc i rok.
W przypadku środków spożywczych o trwałości:
- nieprzekraczającej 3 miesięcy - można podać jedynie dzień i miesiąc;
- od 3 do 18 miesięcy - można podać jedynie miesiąc i rok;
- powyżej 18 miesięcy - można podać jedynie rok.
Na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć dwa zwroty określające datę minimalnej trwałości.
Są to: - ''najlepiej spożyć przed ...'', jeżeli jest określona data dzienna; - ''najlepiej spożyć przed końcem ...'', w pozostałych przypadkach.
Zobacz też: Redukuje stan zapalny. Chroni przed cukrzycą i chorobami serca