Trwa ładowanie...

Żyliśmy w błędzie. Wyniszczają serce i mózg bardziej niż cukier

Avatar placeholder
28.06.2023 13:43
Uważaj na sztuczne słodziki. Są obecne w wielu produktach spożywczych
Uważaj na sztuczne słodziki. Są obecne w wielu produktach spożywczych (Getty Images)

Wiedzieliśmy, że konsumpcja napojów zawierających duże ilości cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Teraz okazuje się, że zastąpienie tych napojów innymi, w których zamiast cukru wykorzystuje się sztuczne słodziki, nie jest wcale zdrowszą alternatywą.

spis treści

1. Słodziki szkodzą bardziej niż cukier

Przez długi czas sztuczne słodziki były postrzegane jako zdrowszy zamiennik cukru. Jednak coraz więcej badań naukowych wskazuje, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych.

Te chemiczne substancje słodzące są obecne praktycznie wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej czy właśnie gazowanych napojach.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, które wykazały, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca i mózgu. W eksperymencie wzięło udział 400 tys. osób. Odkryto, że uczestnicy, którzy spożywali napoje zawierające sztuczne słodziki, byli bardziej narażeni na przedwczesny zgon. Sztuczne słodziki zwiększały ryzyko chorób serca aż o 40 proc.

Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki
Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki [4 zdjęcia]

Po słodziki sięgamy zazwyczaj na diecie. Z powodzeniem mogą zastąpić cukier: są niskokaloryczne i nie

zobacz galerię

Z drugiej strony, naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że spożywanie napojów z zawartością sztucznych słodzików sprawia, że jemy więcej, co z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń, w tym również nowotworów. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach ''Cell Metabolism''. Według nich, już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co skutkuje uczuciem głodu i zwiększa konsumpcję kalorii.

Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji również zdecydowali się zbadać szkodliwość słodzików. Przeanalizowali dane ponad 102 tys. dorosłych osób dotyczące ilości spożywanego słodzika w diecie każdego dnia.

W swoich badaniach uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, takie jak palenie tytoniu. Ważnym elementem badania była również ocena stanu zdrowia badanych - uwzględniono takie choroby, jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Na podstawie tych danych naukowcy stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Lepiej zatem uważać i dokładnie czytać etykiety umieszczone na produktach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze