Żyliśmy w błędzie. Wyniszczają serce i mózg bardziej niż cukier
Wiedzieliśmy, że konsumpcja napojów zawierających duże ilości cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Teraz okazuje się, że zastąpienie tych napojów innymi, w których zamiast cukru wykorzystuje się sztuczne słodziki, nie jest wcale zdrowszą alternatywą.
1. Słodziki szkodzą bardziej niż cukier
Przez długi czas sztuczne słodziki były postrzegane jako zdrowszy zamiennik cukru. Jednak coraz więcej badań naukowych wskazuje, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych.
Te chemiczne substancje słodzące są obecne praktycznie wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej czy właśnie gazowanych napojach.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, które wykazały, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca i mózgu. W eksperymencie wzięło udział 400 tys. osób. Odkryto, że uczestnicy, którzy spożywali napoje zawierające sztuczne słodziki, byli bardziej narażeni na przedwczesny zgon. Sztuczne słodziki zwiększały ryzyko chorób serca aż o 40 proc.
Z drugiej strony, naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że spożywanie napojów z zawartością sztucznych słodzików sprawia, że jemy więcej, co z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń, w tym również nowotworów. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach ''Cell Metabolism''. Według nich, już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co skutkuje uczuciem głodu i zwiększa konsumpcję kalorii.
Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji również zdecydowali się zbadać szkodliwość słodzików. Przeanalizowali dane ponad 102 tys. dorosłych osób dotyczące ilości spożywanego słodzika w diecie każdego dnia.
W swoich badaniach uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, takie jak palenie tytoniu. Ważnym elementem badania była również ocena stanu zdrowia badanych - uwzględniono takie choroby, jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Na podstawie tych danych naukowcy stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.
Lepiej zatem uważać i dokładnie czytać etykiety umieszczone na produktach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.