Żyliśmy w błędzie. Wyniszczają serce i mózg bardziej niż cukier

Wiedzieliśmy, że konsumpcja napojów zawierających duże ilości cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Teraz okazuje się, że zastąpienie tych napojów innymi, w których zamiast cukru wykorzystuje się sztuczne słodziki, nie jest wcale zdrowszą alternatywą.

Uważaj na sztuczne słodziki. Są obecne w wielu produktach spożywczychUważaj na sztuczne słodziki. Są obecne w wielu produktach spożywczych
Źródło zdjęć: © Getty Images

Słodziki szkodzą bardziej niż cukier

Przez długi czas sztuczne słodziki były postrzegane jako zdrowszy zamiennik cukru. Jednak coraz więcej badań naukowych wskazuje, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych.

Te chemiczne substancje słodzące są obecne praktycznie wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej czy właśnie gazowanych napojach.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, które wykazały, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca i mózgu. W eksperymencie wzięło udział 400 tys. osób. Odkryto, że uczestnicy, którzy spożywali napoje zawierające sztuczne słodziki, byli bardziej narażeni na przedwczesny zgon. Sztuczne słodziki zwiększały ryzyko chorób serca aż o 40 proc.

Z drugiej strony, naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że spożywanie napojów z zawartością sztucznych słodzików sprawia, że jemy więcej, co z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń, w tym również nowotworów. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach ''Cell Metabolism''. Według nich, już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co skutkuje uczuciem głodu i zwiększa konsumpcję kalorii.

Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji również zdecydowali się zbadać szkodliwość słodzików. Przeanalizowali dane ponad 102 tys. dorosłych osób dotyczące ilości spożywanego słodzika w diecie każdego dnia.

W swoich badaniach uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, takie jak palenie tytoniu. Ważnym elementem badania była również ocena stanu zdrowia badanych - uwzględniono takie choroby, jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Na podstawie tych danych naukowcy stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Lepiej zatem uważać i dokładnie czytać etykiety umieszczone na produktach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka