Żywienie przy zaburzeniach lipidowych

Dieta wielu Polaków jest daleka od wzorcowej. Często jadamy byle jak, nie zważając na zdrowotne konsekwencje żywieniowych wyborów, stąd prawdziwe żniwo zbierają m.in. choroby układu krążenia. Twój lipidogram pozostawia wiele do życzenia? Podpowiemy jak wybrnąć z tej sytuacji.

Żywienie przy zaburzeniach lipidowychŻywienie przy zaburzeniach lipidowych

Produkty dozwolone i zakazane na diecie przy zaburzeniach lipidowych

Wbrew pozorom dieta nie wymaga wielu wyrzeczeń, trzeba tylko uświadomić sobie, które produkty są dla nas dobre, a które mogą pogorszyć stan naszego zdrowia. Generalnie wśród zaleceń wymienia się: ograniczenie ilości spożywanego tłuszczu (zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych), cholesterolu (niestety trzeba pożegnać się z: żółtkiem jaj, wątróbką, czy masełkiem), zwiększenie ilości spożywanego wraz z żywnością błonnika (pochodzącego przede wszystkim ze świeżych warzyw, owoców, a także produktów pełnoziarnistych).

Oczywiście możemy skorzystać z asortymentu suplementów diety i zakupić błonnik w postaci np. tabletek, niemniej warto skorzystać z bogactwa jakim obdarzyła nas natura i przemóc się do warzyw i owoców. Dietoterapia obejmuje także większą konsumpcję tłustych ryb (naszą uwagę zwrócić powinny: sardynka, łosoś, śledź czy makrela), które są źródłem cennych kwasów tłuszczowych o działaniu ochronnym dla układu krążenia. Ryby powinny pojawić się na naszym stole 2-3 razy w tygodniu.

Tłuszcze a zaburzenia lipidowe

W diecie osoby z zaburzeniami lipidowymi należy uwzględnić także oleje roślinne. Wskazana jest oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, sojowy (dobre źródło kwasów omega-3). O wiele korzystniej jest stosować oleje jako dodatek np. do sałatek, aniżeli na nich smażyć (potrawa staje się przez to ciężko strawna i o wiele dłużej zalega w żołądku).

Osobom, u których w lipidogramie widoczne jest podwyższone stężenie trójglicerydów, odradza się spożywanie alkoholu i dużych ilości produktów będących źródłem fruktozy (soków owocowych, dżemów, miodu, tradycyjnego cukru - który składa się z cząsteczek glukozy i fruktozy). Zaobserwowano, iż spożywaniu tych produktów towarzyszył wzrost stężenia TG.

Skuteczność HCA w walce z lipidami

Ostatnie badania dowodzą (Preuss HG i wsp.), iż kwas hydroksycytrynowy, znany także jako HCA, może być naszym sojusznikiem w boju z podwyższonym stężeniem trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL (tak zwanego „złego cholesterolu”).

Preuss HG. i współautorzy wykazali, iż przyjmowaniu pewnej dawki kwasu HCA (HCA~SX) przez osoby otyłe, przez okres 2 miesięcy, towarzyszyła redukcja LDL rzędu prawie 13%, podczas gdy stężenie TG (trójglicerydów) obniżyło się w grupie badanej o prawie 7%. Jednocześnie zaobserwowano wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL, określanej mianem „dobrego cholesterolu”.

Należy podkreślić, iż przyjmowaniu preparatów towarzyszyło stosowanie przez pacjentów diety o zredukowanej kaloryczności i podejmowanie regularnej aktywności fizycznej. Badania te pozwalają z nadzieją patrzeć na przyszłość i możliwości zastosowania HCA u osób borykających się z zaburzeniami lipidowymi. Niemniej zweryfikowanie skuteczności HCA u tej grupy chorych wymaga podjęcia dalszych, długofalowych badań. Pamiętajmy, iż przyjmowanie suplementów nie stanowi dla nas taryfy ulgowej w konieczności stosowania zdrowej, racjonalnej i urozmaiconej diety.

Źródła

  1. Jakimowicz-Klein B. Dieta antymiażdżycowa, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 978-83-7277-242-8
  2. Meier R. Cholesterol: naturalna regulacja lipidów krwi, KDC, Warszawa 2009, ISBN 978-83-7404-907-8
  3. Fisher H.V., Thomson C. Dieta śródziemnomorska chroni przed zawałem, Amber, Warszawa 2002, ISBN 83-7245-995-9
  4. Preuss HG, Garis RI, Bramble JD, Bagchi D, Bagchi M, Rao CV, Satyanarayana S. Efficacy of a novel calcium/potassium salt of (-)-hydroxycitric acid in weight control, Int J Clin Pharmacol Res., 2005, 25(3), 133-44

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka