Zakazana żywność
Jeśli chodzi o wybór produktów żywnościowych, w Stanach Zjednoczonych jest on wprost nieograniczony. Istnieje jednak długa lista smakołyków, które są dostępne na całym świecie, których z kolei nie znajdziemy w tym kraju. Produkty z tej listy zostały zakazane lub poddane surowym restrykcjom w USA. Z jakich powodów? Za chwilę się dowiecie!
Oto 5 produktów, które są zakazane w Stanach!
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Sprawdź również: Najczęściej fałszowane produkty żywnościowe
Jajko-niespodzianka Kinder
To uwielbiany przez dzieci czekoladowy smakołyk z Niemiec, który sprzedawany jest jako wydrążone w środku czekoladowe jajko z plastikowym, żółtym jajkiem umieszczonym wewnątrz, w którym znajdziemy zabawkę-niespodziankę. Kinder wypuścił czekoladowe jajka w 1974 roku, ale w Stanach Zjednoczonych zakaz dotyczący obrotu takimi produktami, pochodzi jeszcze sprzed kilkudziesięciu lat.
"Huffington Post" wyjaśnił, że sprzedaż czekoladowych jajek narusza pochodzącą z 1938 roku ustawę o żywności, lekach i kosmetykach (Food, Drug, And Cosmetic Act), która zabrania sprzedawania słodyczy z przedmiotami umieszczonymi wewnątrz nich. Pomimo tego, że plastikowa kapsułka umieszczona w środku jajka Kinder jest dość duża i trudna do otwarcia przez dziecko, głównym powodem tego zakazu jest zaklasyfikowanie jej jako produkt, który może spowodować zadławienie.
Sprawdź również: Dieta czekoladowa
Haggis
Najsłynniejsza potrawa w Szkocji została zakazana w Stanach Zjednoczonych w 1971 r., kiedy United States Department of Agriculture (USDA) ogłosił, że żywność zawierająca płuca zwierząt gospodarskich, nie może być wytwarzana na terenie USA ani importowana.
To pikantny pudding zrobiony z serca, wątroby i płuc owcy, zmieszany z przyprawami, cebulą, mąką owsianą i tłuszczem, zaszyty i duszony w owczym żołądku. Głównym problemem są tu płuca, które są zakazane jako produkty spożywcze w Stanach Zjednoczonych.
Sprawdź również: Czy mięso jest zdrowe?
Nieprzegotowane mleko
Obecnie 18 państw zabroniło sprzedaży surowego, niepasteryzowanego mleka, a w 1987 r. Food and Drug Administration (FDA) wypuściła wymóg, aby mleko i wszystkie produkty mleczne były pasteryzowane w celu spożycia przez ludzi. Zapewne znacie historię francuskiego uczonego Louisa Pasteura, który odkrył pasteryzację, która polega na podgrzewaniu surowego mleka w celu zabicia bakterii, dzięki czemu można bezpiecznie je pić. Oczywiście, niepasteryzowane mleko lub surowe mleko, pomija ten ważny krok.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stwierdziło, że spożywanie surowego mleka może prowadzić do biegunki, wymiotów, a nawet śmierci. Surowe mleko **może m.in. przenosić listerię, E.coli i Salmonellę.
Sprawdź również: Niebezpieczne mleko
Kawior beluga
W 2005 roku Stany Zjednoczone zakazały sprzedawania kawioru beluga. Przysmak ten pochodzi z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego.
"The New York Times" poinformował, że The United States Fish and Wildlife Service (USFWS) wydało zakaz sprzedawania tego kawioru z powodu nadmiernego połowu tego zagrożonego wyginięciem, niezwykle cenionego jesiotra beluga, z którego ikry powstaje ten luksusowy smakołyk.
Kawior beluga uważany jest za jedną z najdroższych potraw na świecie. Za 30 g tego przysmaku trzeba zapłacić 220 dolarów. Mimo iż międzynarodowy zakaz został zniesiony w 2007 roku przez ONZ, zakaz amerykański nadal obowiązuje.
Sprawdź również: Afrodyzjaki dla mężczyzn
Źródła
- mashed.com
- sheknows.com