Trwa ładowanie...

13 zdrowych produktów śniadaniowych. Obniżają ryzyko chorób i gwarantują dłuższe życie

13 zdrowych produktów śniadaniowych. Obniżają ryzyko chorób i gwarantują dłuższe życie
13 zdrowych produktów śniadaniowych. Obniżają ryzyko chorób i gwarantują dłuższe życie (East News)

Niektóre produkty śniadaniowe mogą sprawić, że poczujesz się bardziej nasycony i nabierzesz energii do działania. Naukowcy idą o krok dalej, twierdząc, że niektóre z nich mogą pomóc żyć dłużej. Wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają niektórym chorobom. O jakie produkty chodzi?

spis treści

1. Zdrowe śniadanie. 13 polecanych produktów

Nikogo nie powinno dziwić, że naukowcy za najzdrowsze na śniadanie uważają produkty roślinne. Według American Heart Association spożywanie większej liczby warzyw, orzechów i produktów pełnoziarnistych (przy jednoczesnym ograniczeniu soli i tłuszczów trans) może zapobiec zgonom spowodowanym chorobami serca i naczyń krwionośnych.

- Myśląc o żywności zapewniającej długowieczność, należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Np. to czy obniżają stany zapalne, utrzymują względnie stały poziom glukozy we krwi, równoważą kwasy tłuszczowe i dostarczają odpowiednie białko – mówi Sean Allt, ekspert ds. żywienia w Innovative Fitness.

Zobacz film: "Prof. Flisiak: Nie ma dowodów, że śmiertelność po szczepionce wśród seniorów jest większa"

Mając to wszystko na uwadze, naukowcy wymieniają kilka produktów śniadaniowych, które mogą zapewnić dłuższe życie.

2. Owies

- Aby pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi, należy włączyć do większości naszych posiłków wolno trawiące się węglowodany o wysokiej zawartości błonnika – mówi Allt.

Badanie przeprowadzone przez National Institutes of Health wykazało, że osoby, które stosowały dietę bogatą w błonnik, a w szczególności produkty pełnoziarniste, miały znacznie mniejsze ryzyko nagłej śmierci.

Owsianka to zdrowy posiłek na śniadanie
Owsianka to zdrowy posiłek na śniadanie (East News)

Ponadto inne niedawne badanie opublikowane w Nutrition Journal wykazało, że ludzie, którzy jedli 100 gramów owsa dziennie, wykazywali spadek złego cholesterolu LDL i obwodu talii w porównaniu do tych, którzy codziennie jedli 100 gramów makaronu z mąki pszennej. W grupie spożywającej owies zauważono także ogólne zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i hipercholesterolemii.

3. Nasiona Chia

Nasiona chia dostarczają aż 11 gramów błonnika na 28 gramową porcję. Badania wykazały, że osoby z cukrzycą, które regularnie jadły nasiona chia doświadczyły spadku zarówno poziomu cukru we krwi jak i ciśnienia.

Co więcej, nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, co jest związane z rozwojem raka.

4. Cebula

Cebula może dostarczać wielu ważnych składników odżywczych. Cebula pochodzi z rodziny warzyw Allium, która zawiera pewne organiczne związki siarki, o których wiadomo, że pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Cebula i inne warzywa z tej rodziny, takie jak czosnek, szalotka i por – również mają wysokie stężenie przeciwutleniaczy flawonoidowych, które są znane ze swojego działania przeciwzapalnego .

5. Brokuły

Brokuły mogą aktywować własny wrodzony system detoksykacji organizmu, aby zahamować wzrost komórek rakowych.

Oprócz tych silnych właściwości przeciwnowotworowych brokuły zawierają również fitochemiczny sulforafan, chroniący ściany naczyń krwionośnych przed rodzajem reakcji zapalnej, która sprzyja chorobom serca.

6. Zielone warzywa

Większe spożycie tych warzyw wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca, udaru i kilku rodzajów raka. W szczególności szpinak jest pełen karotenoidów – związków, które, jak wykazały badania, mogą zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się raka.

Spożywanie liściastych warzyw może również sprawić, że twój mózg będzie sprawniejszy. Badanie z 2018 r. wykazało, że starsi dorośli, którzy jedli jedną porcję szpinaku każdego dnia, doświadczali mniejszego spadku funkcji poznawczych niż ci, którzy tego nie robili.

7. Jagody

Hiszpańskie badanie wykazało, że ludzie, którzy jedli jagody kilka razy w tygodniu, mieli o 30 proc. mniejsze ryzyko śmierci. Naukowcy są przekonani, że ten wzrost długowieczności może wynikać z wysokiego stężenia polifenoli w jagodach, które są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych.

Jedno z badań przeprowadzonych przez Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że także borówki są jednym z najlepszych owocowych źródeł przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w tej konkretnej jagodzie mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

8. Fasola

Badanie przeprowadzone na starszych osobach wykazało, że każde dwie łyżki fasoli dziennie zmniejszają ryzyko śmierci o 8 proc. Jedzenie fasoli czy soczewicy dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko raka okrężnicy.

Fasola dostarcza potężnej dawki białka, węglowodanów złożonych i niezbędnych minerałów, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy.

9. Orzechy

Badania przeprowadzone w 2013 roku przez Harvard Medical School wykazało, że ludzie, którzy jedli dzienną porcję orzechów o wadze 30 gramów, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć.

Badacz Charles Fuchs, który pomagał w prowadzeniu badań, spekulował, że może to wynikać z faktu, że orzechy stabilizują poziom cukru we krwi, a tym samym potencjalnie zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

10. Twarożek

Badania wykazały, że spożywanie tego produktu mlecznego z rana może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i chorób serca.

11. Łosoś

Kwasy tłuszczowe omega-3 w łososiu mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, Ponadto badanie przeprowadzone na Harvardzie w 2013 r. wykazało, że osoby, które jadły najwięcej ryb, miały o 27 proc. mniejsze ryzyko śmierci.

12. Grejpfrut

Grejpfrut (wraz z innymi owocami cytrusowymi) jest doskonałym źródłem witaminy C, której spożycie, jak wykazano, zmniejsza śmiertelność - zwłaszcza z powodu chorób serca. Łosoś zawiera także dużo potasu, minerału, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

W jednym z badań z 2012 r. osoby, które codziennie jadły grejpfruty przez sześć tygodni, doświadczyły znacznego obniżenia ciśnienia krwi, wykazali także niższy poziom cholesterolu LDL.

13. Jogurt

Badanie z 2019 r., które prześledziło ponad 180 000 osób w ciągu 20-30 lat, wykazało, że osoby regularnie jedzące jogurt miały o 16 proc. mniejsze ryzyko nadciśnienia w porównaniu z osobami, które jedły go rzadziej niż raz w miesiącu.

14. Nasiona lnu

Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów, rodzaju polifenoli, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka — szczególnie typy wrażliwe na hormony, takie jak rak piersi i rak prostaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze