Kuchnia brazylijska

Kuchnia brazylijska jest bardzo bogata i różnorodna, słynie z obfitości posiłków. Na talerzach Brazylijczyków dominują dania mięsne i niezbędne do nich sosy. Zdrowa kuchnia Ameryki Południowej czerpie wzorce z różnych kultur, głównie europejskich. Kuchnia Brazylii to pięć różnych odłamów kulinarnych, związanych z różnymi regionami. Każdy z nich ma własne tradycyjne dania brazylijskie o ciekawych smakach i aromatach. Brazylijska kuchnia wykorzystuje takie produkty, jak wołowina, wieprzowina, fasola, czosnek, trzcina cukrowa, kokos, kakao oraz wiele innych.

Kuchnia brazylijskaKuchnia brazylijska

Specyfika kuchni brazylijskiej

Zdrowe jedzenie w Brazylii nie istniałoby bez mięsa, podawanego jako samodzielne danie. Podstawowym sposobem jego przyrządzania jest grillowanie. Kraj ten słynie z publicznych imprez, podczas których wszyscy bawią się przy grillu. Grilluje się w każdym zakątku Brazylii. Na grillu podsmaża się praktycznie wszystko - od mięs, przez ryby, do owoców. W kuchni brazylijskiej są wykorzystywane wszystkie rodzaje mięsa.

Tradycyjne dania Brazylii to feijoada completa (aromatyczny gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, papryczek oraz czosnku) i sopa de palmito (zupa z serc palmowych). Przed posiłkiem spożywane są napoje alkoholowe, m.in. caipirinhe (wódka z soku z trzciny cukrowej). Brazylijczycy kochają słodycze, a ich desery są bardzo pyszne, np. beijinhos de coco (kulki z żółtek), cajuzinho (kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych).

Zdrowa kuchnia brazylijska może być urozmaiceniem diety. To właśnie północ kraju jest swoistym źródłem brazylijskiej kuchni i podstawą dla innych regionów kulinarnych. Mnogość przeróżnych owoców tropikalnych, takich jak: mango, kakaowce, kokosy, świadczy o zdrowym trybie życia mieszkańców tego rejonu. Ważny element w sztuce kulinarnej stanowią ryby oraz maniok, z którego po wysuszeniu uzyskuje się mąkę, stanowiącą bazę dań popularnych w Ameryce Łacińskiej. Natomiast suszone owoce morza, szczególnie krewetki, dodawane są jako zdrowy składnik do niezliczonej ilości dań.

Przepisy na dania brazylijskie

Dania brazylijskie są zdrowe i smaczne. To przede wszystkim obfite posiłki i grillowanie. Brazylijczycy jedzą wiele rodzajów mięsa: wołowe, wieprzowe, drób, ryby i owoce morza. Mają w swym jadłospisie także potrawy z dodatkiem krwi i podrobów.

  1. Pomysł na podroby
    Jedną z najpopularniejszych potraw brazylijskich jest sarapatel. Potrawę gotuje się z pomidorami, papryką oraz cebulą. Danie to jest na bazie elementów mięsa wołowego czy wieprzowego, które zazwyczaj są wyrzucane, a mianowicie: ozór wieprzowy lub wołowy, uszy i ogon wieprzowy. Do tej mieszanki dodaje się kiełbasę, fasolę i przyprawy.

  2. Brazylijski bigos
    Składniki: karkówka wieprzowa, wołowina i wędzona kiełbasa, czarna fasola, cebula, czerwona papryka, czosnek, koperek, natka pietruszki, mąka, smalec, sól, 2 kieliszki rumu, ostra papryka, cytryna, natka i sól.

Sposób przygotowania: Opłukaną fasolę należy zalać wrzątkiem, a następnie musi tak stać przez około 3-4 godziny pod przykryciem. Gotuje się do czasu, aż całość zmięknie. Zasmażka: na smalcu należy zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, całość oprószyć mąką, mieszając dodawać posiekaną natkę i koperek. Do zrumienionej zasmażki należy dodać nieco wody i całość doprowadzić do wrzenia. Do fasoli należy dodać zasmażkę, a następnie polać nią mięso. Przygotowany wcześniej sos podaje się w osobnym naczyniu obok półmiska z daniem.

Ta kuchnia świata kusi swoim smakiem i wyglądem kolorowych potraw. Mięso jest bardzo smaczne, a wpływ na jego wysoką jakość ma sposób hodowania bydła - na świeżym powietrzu i w naturalnych warunkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka