Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Anna Brinken

27 przepisów na zdrowe dania z owocami jagodowymi

 Aleksandra Miłosz
Aleksandra Miłosz 26.11.2018 08:54
27 przepisów na zdrowe dania z owocami jagodowymi
27 przepisów na zdrowe dania z owocami jagodowymi (Zdjęcie owoców / Shutterstock)

Lato to czas, kiedy okoliczne targowiska i warzywniaki wręcz kipią różnorodnością warzyw i owoców. Wśród nich znajdziemy między innymi jagody, maliny i jeżyny, na które krótki sezon zaczyna się pod koniec lipca. Warto więc zaopatrzyć swoją lodówkę w kolorowe kuleczki bogate w antyoksydanty oraz witaminę A i C, które pobudzają do pracy układ odpornościowy i dbają o zdrowie oczu.

Oczywiście jedzenie owoców jagodowych prosto z pudełeczka ma swoje zalety, jednak jeśli twoje ambicje kulinarne są większe, to mamy dla ciebie sporo pomysłów na dania z owocami jagodowymi.

1. Naleśniki z truskawkami

Kto z nas nie zna jeszcze smaku naleśników z truskawkami? Jeśli jednak zmodyfikujesz ich przepis i zamiast białej mąki użyjesz gryczanej, a w zastępstwie krowiego mleka sięgniesz po migdałowe, to poznasz ich smak na nowo.

Przygotuj do nich krem kokosowy, do którego wkroisz truskawki i przełożysz nimi kolejne warstwy naleśników. Takie naleśniki sprawdzą się także u osób będących na diecie bezglutenowej i wegańskiej.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Chlebek jagodowy

Chlebek jagodowy
Chlebek jagodowy

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, ale starasz się nie sięgać po słodycze, to przygotuj zdrowy owsiany chlebek bananowo-jagodowy. Mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, mleko, jajko, banany, jabłka, orzechy i świeże jagody to wszystko, czego potrzebujesz do jego przygotowania. Możesz jeść go na zimno lub podgrzać, nakładając łyżkę jogurtu greckiego na wierzch.

3. Malinowo-migdałowe muffiny

Znudziły ci się śniadaniowe jajecznice, tosty i płatki z mlekiem? Przygotuj sobie lekko słodkie, a przede wszystkim pożywne i zdrowe śniadanie.

Malinowo-migdałowe babeczki sprawdzą się jako pożywne śniadanie, coś słodkiego do popołudniowej kawy czy poobiedni podwieczorek. Jeśli chcesz, żeby były zdrowsze, mąkę pszenną zastąp żytnią, a zwykłe masło – masłem orzechowym.

4. Jagodowe muesli

Płatki śniadaniowe to klasyczne i szybkie śniadanie, które zaspokoi głód na kilka godzin. Jednak zamiast sięgać po kupne płatki śniadaniowe, lepiej samodzielnie przygotować je w domu.

Do płatków owsianych dosyp posiekane orzechy włoskie lub laskowe, suszoną żurawinę i kokos, a także jagody Goji i świeże polskie jagody. Wszystko zalej domowym mlekiem migdałowym lub odtłuszczonym jogurtem.

5. Jagodowa owsianka

Nie ma nic pyszniejszego jak pełna dodających energii węglowodanów owsianka ze świeżymi owocami jagodowymi. Ugotuj płatki owsiane tak jak najbardziej lubisz, dodaj do nich szczyptę cynamonu, ziarenka z 1 laski wanilii, ½ pokrojonego banana oraz mieszankę owoców jagodowych. Doskonale smakować będą zarówno truskawki i maliny jak i jagody z jeżynami.

6. Ciasteczka truskawkowe

Nie jedz ciastek na śniadanie! – któż z nas nie słyszał w dzieciństwie takiej reprymendy od mamy? Okazuje się jednak, że ciastka na śniadanie mogą być doskonałym źródłem węglowodanów, które rozkładając się, przez wiele godzin będą stopniowo dostarczać nam energii.

Wystarczy wymieszać swoje ulubione muesli z cząsteczkami truskawek, delikatnie pokruszyć i połączyć z masłem. Gotowe ciasteczka można zamknąć w pojemniku i sięgać po nie zawsze wtedy, gdy zacznie nas łapać głód.

7. Sałatka z kozim serem

Orzechowa rukola, lekko słony kozi ser oraz słodkie maliny i jagody – czyż to nie idealne połączenie? To także doskonały pomysł na lunch podczas letnich upałów, kiedy jedyne na co mamy ochotę to duże ilości wody oraz soczyste warzywa i owoce. Jeśli wolisz pikantne smaki, sałatkę skrop sosem przygotowanym z octu balsamicznego i kilku kropel tabasco.

8. Kanapka z indykiem i awokado

Kanapka z indykiem i awokado
Kanapka z indykiem i awokado

W lecie postaw na lżejsze propozycje swoich ulubionych kanapek. Zamiast tłustego boczku wybierz pieczonego indyka. Niech świeże truskawki zastąpią niezdrowy kupny sos, a pasta z awokado, dzięki swojej konsystencji, doskonale zastąpi masło. Na wierzch połóż ulubione kiełki i zabierz taką kanapkę na południowy lunch do pracy.

9. Sałatka z miętą

Wykorzystuj wszystkie świeże warzywa i owoce, które dostępne są na bazarkach i w warzywniakach. Sięgnij po liście mięty, zielony słodki groszek w łupinkach i świeże truskawki.

Składniki wymieszaj, na wierzch pokrusz wyrazisty ser kozi oraz prażone pestki słonecznika. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, sałatkę skrop oliwą z oliwek tłoczoną na zimno.

10. Sałatka z komosą ryżową

Ta sałatka w zasadzie po brzegi wypełniona jest witaminami i składnikami mineralnymi, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Przygotuj wcześniej komosę ryżową, a schłodzoną wymieszaj z jagodami, cząstkami mango, ciecierzycą z puszki, truskawkami i posiekaną natką pietruszki. Taka sałatka zapewni ci uczucie sytości na wiele godzin, dlatego z powodzeniem jedząc ją na lunch, dotrwasz do wieczornego obiadu.

11. Sałatka z jarmużem

Owoce jagodowe uwielbiają pojawiać się w towarzystwie gwiazdy ostatnich miesięcy, czyli jarmużu. Do jego jedzenia nie trzeba chyba już nikogo namawiać. Tym bardziej potraktuj go jako bazę sałatki ze świeżymi, wydrylowanymi wiśniami, jagodami, jeżynami i truskawkami.

Na owoce połóż plastry zielonego awokado, obrane migdały, a całość polej musem ze zblendowanych truskawek połączonych z sosem balsamicznym. Palce lizać!

12. Żeberka w jagodowej glazurze

Żeberka w jagodowej glazurze
Żeberka w jagodowej glazurze

Żeberka wieprzowe marynowane w jagodowej glazurze to pyszne urozmaicenie letniego grillowania. Zamiast karkówki, szaszłyków i kiełbaski kup żeberka i zamarynuj je w sosie ze zblendowanych świeżych jagód, świeżego tymianku, szałwii, cebuli i czosnku. Zioła sprawią, że słodka intensywność jagód nie będzie tak wyczuwalna. Mięso marynuj przez 24 godziny, a potem usmaż na rozgrzanym grillu.

13. Malinowy kurczak

Lubisz połączenie chudego mięsa i słodyczy owoców? To przepis stworzony dla ciebie! Pierś z kurczaka oprósz solą, pieprzem, posiekanym świeżym tymiankiem i odstaw na kilka godzin do lodówki. Włóż mięso do specjalnego rękawa do pieczenia, a na jego wierzchu rozsmaruj 2 łyżki domowego dżemu malinowego. Po upieczeniu podawaj kurczaka z pieczonymi ziemniakami i polewaj go sosem powstałym z malinowego dżemu.

14. Pizza z pistacjami

Należysz do miłośników włoskiej kuchni? Na tej wersji pizzy powinny znaleźć się liście świeżego szpinaku, pokrojone truskawki, pistacje, rzeżucha i kozi ser. Wszystkie składniki rozłóż na lekko przypieczonym razowym cieście i zapiekaj tylko do momentu, w którym ser się stopi.

15. Klopsiki na słodko

Klopsiki na słodko
Klopsiki na słodko

Każdy, kto kiedykolwiek udał się na zakupy do jednego ze sklepów szwedzkiej marki i skorzystał z ofert tamtejszego bistro wie, że połączenie klopsików i dżemu owocowego to połączenie idealne. Możesz zainspirować się znanym smakiem lub stworzyć coś całkiem innego. Takie klopsiki na słodko podawaj z domowym puree lub kaszą.

16. Sorbet truskawkowo-pomarańczowy

Gorące letnie wieczory to odpowiedni czas na chwilę relaksu z miseczką sorbetu truskawkowo-pomarańczowego w dłoni. Taki deser to tylko 4 składniki i 24 godziny na odpowiednie zamrożenie. Zmiksuj truskawki z obranymi z białych błonek pomarańczami i 2 łyżkami miodu. Przełóż do foremek, włóż do lodówki na dobę, a następnego dnia ciesz się pysznym deserem.

17. Pudding truskawkowy

Jeśli pamiętasz z dzieciństwa gotowaną na mleku kaszę mannę, którą twoja babcia podawała z domowym syropem owocowym, to wypróbuj jego zmodyfikowaną wersję z nasionami chia. Namocz nasiona w ulubionym mleku. Gdy staną się napęczniałe, a w konsystencji przypominać będą budyń, wystarczy wymieszać je z rozdrobnionymi truskawkami i łyżką miodu.

18. Truskawkowa salsa

Jesteś wielbicielem kuchni meksykańskiej? Jeśli tak, to z pewnością słodko-pikantny smak nie jest ci obcy. Przygotuj ananasowo-truskawkową salsę, która sprawdzi się nie tylko do przygotowania dań kuchni meksykańskiej.

Doskonale skomponuje się z grillowanym mięsem, warzywami, ale też jako dip do chipsów i warzywnych paluszków. Zmiksuj truskawki, ananasa, pomidora, cebulę, paprykę jalapeno oraz sok z limonki. Pamiętaj jednak, żeby nie miksować ich na gładką pastę.

19. Bananowe smoothie

Połączenie smaku bananów i jagód jest chyba najbardziej uniwersalnym miksem smaków. Może okazać się doskonałym pomysłem na letnie śniadanie lub podwieczorek. Pite przez kobiety w ciąży pomoże zmniejszyć ich dolegliwości układu pokarmowego, takie jak mdłości i wymioty.

20. Owocowa sangria

Jeśli nie możesz zapomnieć o swoich południowych wakacjach i pysznej sangrii serwowanej w upalne wieczory, przygotuj ją samodzielnie w domu. Do dużego dzbanka nalej ulubione słodkie, półsłodkie lub deserowe wino, dodaj truskawki, jagody, maliny i wiśnie, triple sec i gazowaną wodę. Eksperymentuj z ilością składników, a na pewno dojdziesz do wprawy i przygotujesz swoją ulubioną domową sangrię.

21. Lemoniada malinowa

Jeśli masz ochotę na coś bezalkoholowego, przygotuj malinową lemoniadę. Do wysokiego dzbanka wrzuć 3 garście świeżych malin, dodaj odrobinę soku pomarańczowego oraz wodę gazowaną. Możesz też dorzucić kilka kostek lodu i listki świeżej mięty.

22. Jagodowa margarita

Jagodowa margarita
Jagodowa margarita

Lato to także czas, kiedy wyższe temperatury i piękna pogoda sprzyjają spotkaniom ze znajomymi. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć kolorowych drinków. Jednym z nich może być jagodowa margarita, do której potrzebne będą tylko 4 składniki: jagody, woda gazowana, tequila i sok z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dorzuć kilka kostek lodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze