4 jadalne kwiaty, które możesz posadzić na balkonie. To polifenolowa bomba
Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się jedynie dekoracyjnym wymysłem, jednak w rzeczywistości każdy z nich może poszczycić się zarówno wyjątkowym smakiem, jak i zestawem właściwości prozdrowotnych. Mało kto wie, że uprawia w ogródku lub na balkonie polifenolową bombę.
1. Cztery jadalne kwiaty
Włoscy i belgijscy naukowcy przeanalizowali skład kwiatów:
Viola cornuta (fiołek rogaty),
Fuchsia regia (fuksja),
Dianthus chinensis (goździk chiński),
Cucurbita moschata (dynia piżmowa).
Jak się okazało, każda z roślin okazała się mieć zupełnie inne właściwości prozdrowotne.
2. Goździk chiński
Goździk chiński wyróżnia się wśród roślin jako lider w zawartości rozpuszczalnego cukru. Nie stwierdzono w nim obecności sacharozy - obfituje on w D-glukozę, będącą jednym z podstawowych cukrów, które dostarczamy do organizmu.
Goździk chiński może więc być cennym źródłem naturalnych cukrów w diecie.
3. Fiołek rogaty
Fiołek rogaty to nie tylko urocza roślina o dekoracyjnych kwiatach, ale również źródło cennych składników odżywczych.
Ma najmniejszą zawartość cukru wśród omawianych roślin, ale wyróżnia się wysoką zawartością białka oraz karotenoidów, które są kluczowe dla zdrowia naszych oczu.
Dodatkowo fiołek rogaty jest świetnym źródłem witaminy C, co czyni go cennym dodatkiem do diety ze względu na właściwości antyoksydacyjne i wsparcie dla układu odpornościowego.
4. Dynia piżmowa
Dynia piżmowa to roślina ma imponującą zawartość białka i witamin z grupy B. Witaminy te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dynia piżmowa może pomóc w uzupełnieniu ich poziomu, szczególnie kiedy jest spożywana na surowo.
Co więcej, roślina ta zawiera również fosfor i niacynę, a więc wspiera zdrowie kości i energetykę komórkową.
5. Fuksja
Fuksja nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także jest rośliną, która ma najwyższą zawartość polifenoli spośród omawianych gatunków. Polifenole są cenione za swoje właściwości przeciwutleniające i mogą przyczyniać się do ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami.
Kwiat szczególnie popularny jest w Niemczech, a Niemcy bardzo często dodają go do sałatek i ciast.
6. Co to dla nas oznacza?
Przeprowadzone analizy wskazują, że wymienione rośliny różnią się między sobą pod względem składu biochemicznego, co ma znaczenie nie tylko dla ogrodników, ale również dla dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia.
Dzięki uzyskanej wiedzy możemy dokładniej poznać wartości odżywcze i lecznicze naszych roślin, a więc bardziej świadomie je wykorzystywać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl