2 z 6Warzywa i jajka
Jajka to źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W ich skład wchodzą fosfolipidy, takie jak lecytyna, która wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Są też źródłem białka, które wspiera proces odchudzania: hamuje łaknienie, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami, nasila wydatkowanie energii, co sprawia, że spalamy tłuszcz w szybszym tempie.
W połączeniu z innymi produktami spożywczymi jajka powodują spadek masy ciała. Możemy je zestawić np. ze szpinakiem (w postaci jajecznicy). Wówczas tylakoid obecny w zielonym warzywie zablokuje rozkładanie się tłuszczów w jelitach.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jeść surowe warzywa w towarzystwie ugotowanych jajek. Te produkty spożywcze sprawiają, że zwiększeniu ulega absorpcja karotenoidów (beta-karotenu, likopenu, luteiny) - przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia.
Po przekształceniu w witaminę A podnoszą odporność. Wpływu jajek na wzrost poziom karotenoidów w organizmie dowiedli badacze z Purdue University.
Zobacz też: Wiesz, który produkt ma więcej żelaza? Uwaga, podchwytliwe pytania