5 z 6Tuńczyk i imbir
Jeśli chcemy przyspieszyć metabolizm, powinniśmy jeść tuńczyka w połączeniu z imbirem. Ryba ta jest bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pełnią ważnę rolę w diecie (przyspieszają odchudzanie) i przebiegu pracy układu krążenia (gwarantują prawidłową pracę serca). Natomiast przyprawa jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Tuńczyk jest niskokaloryczny - 100 g świeżej ryby dostarcza 108 kcal. Zawiera spore ilości białka (ok. 23 g), które wspomaga odchudzanie (zwiększa wrażenie sytości, pomaga spalić więcej kalorii). Zawiera też witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za kontrolowanie procesów energetycznych i pracę układu nerwowego. Z tego względu tuńczyk powinien znaleźć się w menu osób aktywnych fizycznie.
Natomiast spożywanie imbiru usprawnia trawienie (obecny w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych) i przyspiesza metabolizm. Przyprawa ta zawiera też kapsaicynę, która sprawia, że temperatura ciała wzrasta, a organizm zużywa więcej kalorii. W efekcie pomaga schudnąć.
Zobacz też: Zdrowe produkty. Jedzone na pusty żołądek mogą zaszkodzić