4 produkty, które są zdrowe, ale tylko w małych ilościach
1 z 5Czerwone wino
Nawet najzdrowsza żywność spożywana w zbyt dużej ilości może negatywnie wpływać na nasz organizm. Jeśli dany produkt jest wartościowy, wcale nie oznacza to, że można bezkarnie zajadać się nim bez umiaru. Oto kilka produktów, z którymi nie należy przesadzać.
Kieliszek wina działa dobrze nie tylko na rozluźnienie, ale także na zdrowie. Zawiera resweratol, czyli silny przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca, rakiem i cukrzycą typu 2, a także zwyrodnieniem układu nerwowego i chorobą Alzheimera. Jednak dzieje się tak jedynie przy spożywaniu wina w ilości nie większej niż jedna lampka (150 ml) dziennie w przypadku kobiety i dwóch lampek wina w przypadku mężczyzny. Większe ilości mogą niwelować pozytywne skutki i prowadzić do zwiększenia wagi, podniesienia ciśnienia, a nawet do zwiększenia ryzyka wystąpienia raka.