2 z 8Produkty o niskim/średnim indeksie glikemicznym są najlepsze przed treningiem
Indeks glikemiczny (IG) posiłku przed-treningowego nie wpływa na naszą kondycję.
Według badań przeprowadzonych przez grecki zespół naukowy z University of Thessaly, spożycie produktów o zarówno niskim jak i wysokim indeksie glikemicznym 30 minut przed wysiłkiem aerobowym, takim jak jazda na rowerze, nie wpływa w znaczący sposób na wydajność mięśni.
Nie przyczynia się również do zwiększenia produkcji hormonów szczęścia, endorfin.
Naukowcy, nie zaobserwowali również zmian w metabolizmie węglowodanów oraz tłuszczów w czasie treningu.
Niemniej jednak, indeks glikemiczny potrawy zjedzonej przez nas po treningu ma znaczenie – jak się okazuje, danie o niskim IG, może przyczynić się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.
Zobacz też: Jak powinno wyglądać idealne śniadanie na diecie?