3 z 8Dieta Intermittent Fasting to skuteczna broń w walce z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem i insulinoopornością
Stosowanie diety Intermittent Fasting (IF) może przynieść nam korzyści zdrowotne, związane z podniesieniem poziomu dobrego cholesterolu we krwi oraz poprawić jej krzepliwość. Według doniesień naukowców, nie ma to jednak nic wspólnego z obniżeniem poziomu cholesterolu czy trójglicerydów.
Aby zaobserwować rezultaty diety, będziemy musieli poczekać około 4 tygodni. Według badania przeprowadzonego na obywatelach Emiratów Arabskich stosujących post ścisły w okresie Ramadam, to właśnie po tym okresie naukowcy zaobserwowali poprawę ciśnienia krwi, a także podwyższenie HDL i obniżenie poziomu LDL u badanych uczestników.
Jest to dowód na to, że dieta IF to dobry pomysł, szczególnie jeśli chcemy unormować poziom cholesterolu oraz uniknąć problemów ze strony układu naczyniowo-krążeniowego.
Zobacz też: Owoce antyrakowe