4 z 8Otręby owsiane dostarczają najmniejszej ilości błonnika pokarmowego
Dodawanie otrąb do diety może w znaczący sposób przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Choć w sklepach możemy spotkać ich różne rodzaje, od pszennych, po żytnie, orkiszowe, ryżowe czy gryczane, to prozdrowotne właściwości zostały naukowo wykazane jedynie w przypadku otrąb owsianych.
Przeprowadzone w latach 90 badania na grupie 24 mężczyzn ze średnio podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, po zastosowaniu diety wzbogaconej o błonnik owsiany, ryżowy i pszenny, wykazały, iż jedynie otręby owsiane przyczyniły się w znaczący sposób do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu, który wyniósł prawie 5 proc.
Co ciekawe, wśród badanych nie zanotowano żadnych zmian w ciśnieniu krwi.
Zobacz też: Nabiał przyspiesza odchudzanie!