5 blogowych porad żywieniowych. Sprawdzamy, jak to naprawdę działa

W pogoni za zdrowym trybem życia, coraz częściej natrafiamy na publikacje, których autorzy dzielą się z czytelnikami własnymi spostrzeżeniami i radami jak ćwiczyć, co i kiedy jeść, żeby żyć zdrowo i mieć smukłą sylwetkę.

Niemniej jednak porady dietetyczne, skuteczne dla jednych, mogą okazać się szkodliwe dla drugich. Dlatego my przyglądamy się nim i szukamy ich potwierdzenia w badaniach naukowych.

Zobacz też: Drugie śniadanie nie musi być nudne!

Obraz
Źródło zdjęć: © Porady dietetyczne, skuteczne dla jednych, mogą okazać się szkodliwe dla drugich (123rf)

/ 6Produkty o niskim/średnim indeksie glikemicznym są najlepsze przed treningiem

Obraz
© Danie o niskim IG, może przyczynić się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi (123rf)

Indeks glikemiczny (IG) posiłku przed-treningowego nie wpływa na naszą kondycję.

Według badań przeprowadzonych przez grecki zespół naukowy z University of Thessaly, spożycie produktów o zarówno niskim jak i wysokim indeksie glikemicznym 30 minut przed wysiłkiem aerobowym, takim jak jazda na rowerze, nie wpływa w znaczący sposób na wydajność mięśni.

Nie przyczynia się również do zwiększenia produkcji hormonów szczęścia, endorfin.

Naukowcy, nie zaobserwowali również zmian w metabolizmie węglowodanów oraz tłuszczów w czasie treningu.

Niemniej jednak, indeks glikemiczny potrawy zjedzonej przez nas po treningu ma znaczenie – jak się okazuje, danie o niskim IG, może przyczynić się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.

/ 6Dieta Intermittent Fasting to skuteczna broń w walce z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem i insulinoopornością

Obraz
© Stosowanie diety Intermittent Fasting (IF) może przynieść nam korzyści zdrowotne (123rf)

Stosowanie diety Intermittent Fasting (IF) może przynieść nam korzyści zdrowotne, związane z podniesieniem poziomu dobrego cholesterolu we krwi oraz poprawić jej krzepliwość. Według doniesień naukowców, nie ma to jednak nic wspólnego z obniżeniem poziomu cholesterolu czy trójglicerydów.

Aby zaobserwować rezultaty diety, będziemy musieli poczekać około 4 tygodni. Według badania przeprowadzonego na obywatelach Emiratów Arabskich stosujących post ścisły w okresie Ramadam, to właśnie po tym okresie naukowcy zaobserwowali poprawę ciśnienia krwi, a także podwyższenie HDL i obniżenie poziomu LDL u badanych uczestników.

Jest to dowód na to, że dieta IF to dobry pomysł, szczególnie jeśli chcemy unormować poziom cholesterolu oraz uniknąć problemów ze strony układu naczyniowo-krążeniowego.

Zobacz też: Owoce antyrakowe

/ 6Otręby owsiane dostarczają najmniejszej ilości błonnika pokarmowego

Obraz
© Właściwości zdrowotne zostały naukowo wykazane jedynie w przypadku otrąb owsianych (123rf)

Dodawanie otrąb do diety może w znaczący sposób przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Choć w sklepach możemy spotkać ich różne rodzaje, od pszennych, po żytnie, orkiszowe, ryżowe czy gryczane, to prozdrowotne właściwości zostały naukowo wykazane jedynie w przypadku otrąb owsianych.

Przeprowadzone w latach 90 badania na grupie 24 mężczyzn ze średnio podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, po zastosowaniu diety wzbogaconej o błonnik owsiany, ryżowy i pszenny, wykazały, iż jedynie otręby owsiane przyczyniły się w znaczący sposób do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu, który wyniósł prawie 5 proc.

Co ciekawe, wśród badanych nie zanotowano żadnych zmian w ciśnieniu krwi.

/ 6Terapia sokami działa oczyszczająco

Obraz
© Kwas bursztynowy występujący w jabłkach posiada właściwości chelatujące(123rf)

Detoksy są popularnymi strategiami dietetycznymi, które ułatwiają eliminację toksyn jak i toksycznych metali z organizmu, co przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia.

Szczególnie soki sporządzane na bazie owoców cytrusowych, bogate w kwas cytrynowy, a także w kwas bursztynowy występujący w jabłkach czy jagodach, posiadają naturalne właściwości chelatujące. To dzięki nim możemy skutecznie usunąć szkodliwe substancje z naszego organizmu.

Niestety, decydując się na detoks należy pamiętać, że wykorzystuje ona soki, które mogą znacznie ograniczyć wartości odżywcze dostarczane do organizmu, co często prowadzi do niedoborów białka i zaburzeń równowagi elektrolitowej, takich jak kwasica.

/ 6Ryby powinny być spożywane co najmniej 2 razy w tygodniu

Obraz
© FDA zaleca spożycie ryb od 100 g do 200 g tygodniowo (123rf)

Globalne problemy zdrowotne, takie jak nadciśnienie czy otyłość są brane pod uwagę przy opracowywaniu zaleceń dotyczących spożycia ryb i owoców morza. Ich głównym celem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kluczowych składników odżywczych, w szczególności kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, jodu i selenu.

Z tego powodu, FDA zaleca spożycie ryb od 100 g do 200 g tygodniowo, jednak większość krajów europejskich rekomenduje co najmniej dwie porcje, po około 150 g na tydzień.

Spożywanie ryb o niskiej zawartości zanieczyszczeń, takich jak łosoś, śledź czy pstrąg, przewyższa ryzyko zatrucia metalami ciężkimi. Z kolei konsumpcja świeżego tuńczyka lub szczupaka została ograniczona do co najwyżej jednej porcji tygodniowo, co wiąże się z relatywnie niewielką korzyścią netto.

/ 6Zachować zdrowy rozsądek

Obraz
© W dobie internetu każdy z nas może zostać ekspertem od własnej diety (123rf)

W dobie internetu każdy z nas może zostać ekspertem od własnej diety. Niemniej jednak pamiętajmy, że rezultat ze stosowania się do dobrej rady żywieniowej może być różnorako zinterpretowany przez autora, jak i przez czytelnika w zależności od kontekstu.

Z tego powodu powinniśmy dokładnie sprawdzić źródło, z którego czerpiemy dietetyczne porady, nowinki oraz ciekawostki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka