6 z 8Ryby powinny być spożywane co najmniej 2 razy w tygodniu
Globalne problemy zdrowotne, takie jak nadciśnienie czy otyłość są brane pod uwagę przy opracowywaniu zaleceń dotyczących spożycia ryb i owoców morza. Ich głównym celem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kluczowych składników odżywczych, w szczególności kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, jodu i selenu.
Z tego powodu, FDA zaleca spożycie ryb od 100 g do 200 g tygodniowo, jednak większość krajów europejskich rekomenduje co najmniej dwie porcje, po około 150 g na tydzień.
Spożywanie ryb o niskiej zawartości zanieczyszczeń, takich jak łosoś, śledź czy pstrąg, przewyższa ryzyko zatrucia metalami ciężkimi. Z kolei konsumpcja świeżego tuńczyka lub szczupaka została ograniczona do co najwyżej jednej porcji tygodniowo, co wiąże się z relatywnie niewielką korzyścią netto.
Zobacz też: Ile kalorii powinienem spożywać?