5 najzdrowszych ryb. Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Choć Polacy najczęściej jadają ryby w postaci wigilijnego śledzia czy karpia lub panierowanego fileta z nadmorskiej smażalni, to wybór jest znacznie większy. Warto jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, bo to najlepsze źródło cennych minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.

5 najzdrowszych ryb. Warto się zajadać5 najzdrowszych ryb. Warto się zajadać
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jedz ryby co najmniej dwa razy w tygodniu

Dietetyczka Jess Cording na łamach portalu mindbodygreen.com wyjaśnia, że ryby to źródło białka i minerałów, takich jak jod. Z kolei tłuste ryby są też świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Naukowcy potwierdzają, że spożywanie ryb może zmniejszać ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także chronić przed śmiercią spowodowaną przez choroby serca. Jedno z amerykańskich badań, prowadzone na kohorcie 40 tys. osób, dowiodło, że regularne sięganie po ryby może zmniejszać ryzyko zgonu sercowego nawet o 15 proc.

Do tego włączenie ryb do diety może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu, poprawiać odporność, a nawet zmniejszać ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych.

Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze

Najzdrowsze ryby. Top 5 dietetyka

Zdaniem dietetyczki do najzdrowszych ryb należy zaliczyć łososia.

- Jeśli chcesz uzyskać wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, myślę, że dziki łosoś ma wiele do zaoferowania - wyjaśnia Cording.

Które ryby warto jeść?
Które ryby warto jeść? © Pixabay

Drugą rybą, która zyskała uznanie dietetyczki, jest sardela. To gatunek ryby morskiej, który większości z nas znany jest w postaci filetów marynowanych w oliwie, czyli anchois. Te małe rybki są prawdziwym bogactwem kwasów omega-3, a także selenu, rzadkiego pierwiastka kluczowego m.in. dla tarczycy.

Ci, którzy za sardelami nie przepadają, mogą sięgnąć po makrelę. Świetnie nam znana, zwłaszcza w postaci wędzonej, ryba morska poza obecnością kwasów tłuszczowych może się poszczycić wysoką zawartością witaminy B12 i witaminy D. Warto wiedzieć, że choć makrela należy do tłustych ryb, to jej spożywanie może obniżać poziom cholesterolu i chronić przed rozwojem m.in. miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.

Czwarty gatunek ryb, który zyskał uznanie Cording, to sardynka. Te małe rybki są tanie i powszechnie dostępne, np. w formie puszkowanej. Warto jeść je w całości, wówczas bowiem stanowią świetne źródło wapnia, kluczowego dla układu kostnego.

- Uwielbiam dzikie sardynki w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia – to jedna z moich ulubionych potraw, co jest bardzo dziwne – mówi Cording. - Zawsze mam na nie ochotę, kiedy jestem zestresowana, ponieważ kwasy omega-3 działają kojąco na nasz układ nerwowy, a oliwa z oliwek zawiera również wiele przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów.

Ranking dietetyczki zamyka tuńczyk, jej zdaniem świetne źródło omega-3, witamin B12 i D, jodu i selenu. Ekspertka przypomina jednak, że warto uważać, bo tuńczyk może kumulować w sobie pokaźne ilości rtęci.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka