Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego
Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość – łyżeczka lub dwie dziennie – zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry, trądzik (również różowaty) oraz wypryski.
Olej z nasion lnu można stosować jako środek nawilżający skórę po kąpieli.
Zmniejszenie ryzyka raka piersi, jajników oraz trzonu macicy
Wszystko to dzięki zadziwiającym składnikom odżywczym zawartym w nasionach lnu, a mianowicie lignanom. Są to jedne z najsilniejszych antyutleniaczy. Zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek i uszkodzenia DNA. Mają też zdolność regulowania poziomu hormonów płciowych, takich jak estrogen. Dzięki temu regularne spożywanie siemienia lnianego może obniżać ryzyko wystąpienia raka piersi, jajnika i trzonu macicy.
Lepsza absorbcja składników odżywczych
Nasiona lnu działają jak guma. Zawierają dużą ilość kleistej substancji, która ma rewelacyjny wpływ na przewód pokarmowy. Sprawia to, że żywność dłuższy czas pozostaje w żołądku, dzięki czemu absorbcja substancji odżywczych trwa dłużej i może być dokładniejsza. Ten rozpuszczalny w wodzie naturalny klej pomaga wygładzić wnętrze jelit i usunąć toksyny.
Zmniejszone łaknienie
Nasiona lnu są bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze. Oznacza to, że wpływają na szybsze zaspokojenie uczucia głodu. Rozpuszczalny błonnik w nasionach po zetknięciu z płynami w układzie pokarmowym pęcznieje i sprawia, że czujemy się najedzeni na dłużej. Dlatego też warto wzbogacić siemieniem lnianym niektóre dania. Śmiało dodawaj ziarenka do sałatek, kanapek czy koktajli owocowych i warzywnych.
Błonnik rozpuszczalny pomaga także utrzymać tłuszcz i cholesterol w układzie pokarmowym i przetransportować go przez układ trawienny, zamiast pozwolić na utknięcie w niepożądanym miejscu.
Jak stosować siemię lniane w codziennej diecie?
Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób można wzbogacić dietę o dobroczynne nasionka lnu, możesz wypróbować nasze sposoby:
– dodaj nasiona do koktajlu owocowego, warzywnego lub jogurtu,
– posyp nimi sałatkę,
– dodaj mąkę z siemienia do wypieków (chleb, ciastka, placki),
– posyp danie makaronowe 1-2 łyżkami nasion,
– dodaj nasiona do kanapek,
– wzbogać owsiankę, dosypując do niej 1-2 łyżeczki nasion.