Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
mgr inż. Katarzyna Krupińska
5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie
1 z 7Dlaczego się przejadasz?
Czy po lunchu odczuwasz nieodpartą chęć na czekoladę?
Dobra wiadomość: niekoniecznie musi być za to odpowiedzialny brak silnej woli. Okazuje się, że niedobór niektórych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów – może sprawić, że pojawia się ochota na ser, mięso, czekoladę czy frytki.
Wbrew powszechnej opinii, nie jest też tak, że ochota dotyczy tego, czego brakuje organizmowi.
Przykładowo, niedobór wapnia i magnezu sprawia, że prędzej sięgamy po słodkie pączki niż po jogurt grecki.
Sprawdź, jak niedobór 5 cennych mikroelementów wpływa na to, co jesz.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO