Pięć produktów, które najlepiej smakują w styczniu
Zimowe chłody sprawiają, że częściej sięgamy po kubek gorącej czekolady niż owoce czy warzywa. Jednak należy pamiętać o tym, że jest wiele produktów z warzywniaka, które smakują szczególnie dobrze w styczniu. Dietetycy są zdania, że początek roku to najlepszy sezon na owoce cytrusowe. Oto kilka z nich.
Mandelo
Mandelo, inaczej nazywane grejpfrutem koktajlowym, to specyficzna odmiana cytrusa, gdyż łączy w sobie cechy kilku owoców z tej grupy. Jest bardzo podobne do grejpfruta, ale znacznie słodsze. Z łatwością wyciśniemy z niego pyszny sok, a jego kawałki mogą być dodawane do drinków, aby nadać im ciekawego posmaku.
Pomelo
Ten zielonkawy z zewnątrz owoc, który ma bardzo grubą skórę, zawiera w środku pyszne kawałki żółtego cytrusa. Pomelo najlepiej smakuje w styczniu i na początku lutego. Warto sięgać po okazy, które są twarde i ciężkie oraz wyróżniają się jaskrawym kolorem. Pomelo można jeść tak po prostu albo stosować jako składnik sałatki, np. z liśćmi mięty, kolendry, szalotką, papryczką chilli, posypanej plastrami smażonego na złoto czosnku.
Kumkwat
Kumkwat to mały cytrus wielkości opuszka palca. Jego skórka jest słodka, a miąższ kwaskowaty, co tworzy idealną kompozycję smaku. Dietetycy polecają kumkwaty jako dodatek do zimowej sałatki w miejsce pomidorków cherry. Kumkwat może też służyć jako podstawa do chutney z czosnkiem, imbirem i miodem, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb czy drobiu.
Cytryna Meyera
Zamiast zwykłej cytryny – jeśli istnieje taka możliwość – warto wypróbować odmianę Meyera, która jest mniejsza i okrąglejsza, a w smaku mniej cierpka. Poleca się ją zwłaszcza do przyrządzania owoców morza i innych potraw, do których potrzebny jest zwyczajny sok z cytryny.
Mandarynka
Mandarynka to cytrus, który można z łatwością obrać, a do tego jest niezwykle słodki, czasem z odrobiną cierpkości. Owoc ten jest bogaty w witaminę C, beta-karoten oraz folian.