Pięć produktów, które najlepiej smakują w styczniu

Zimowe chłody sprawiają, że częściej sięgamy po kubek gorącej czekolady niż owoce czy warzywa. Jednak należy pamiętać o tym, że jest wiele produktów z warzywniaka, które smakują szczególnie dobrze w styczniu. Dietetycy są zdania, że początek roku to najlepszy sezon na owoce cytrusowe. Oto kilka z nich.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiet z owocami / Shutterstock

/ 5Mandelo

Mandelo, inaczej nazywane grejpfrutem koktajlowym, to specyficzna odmiana cytrusa, gdyż łączy w sobie cechy kilku owoców z tej grupy. Jest bardzo podobne do grejpfruta, ale znacznie słodsze. Z łatwością wyciśniemy z niego pyszny sok, a jego kawałki mogą być dodawane do drinków, aby nadać im ciekawego posmaku.

/ 5Pomelo

Obraz
© Zdjęcie pomelo / Shutterstock

Ten zielonkawy z zewnątrz owoc, który ma bardzo grubą skórę, zawiera w środku pyszne kawałki żółtego cytrusa. Pomelo najlepiej smakuje w styczniu i na początku lutego. Warto sięgać po okazy, które są twarde i ciężkie oraz wyróżniają się jaskrawym kolorem. Pomelo można jeść tak po prostu albo stosować jako składnik sałatki, np. z liśćmi mięty, kolendry, szalotką, papryczką chilli, posypanej plastrami smażonego na złoto czosnku.

/ 5Kumkwat

Obraz
© Zdjęcie kumkwatu / Shutterstock

Kumkwat to mały cytrus wielkości opuszka palca. Jego skórka jest słodka, a miąższ kwaskowaty, co tworzy idealną kompozycję smaku. Dietetycy polecają kumkwaty jako dodatek do zimowej sałatki w miejsce pomidorków cherry. Kumkwat może też służyć jako podstawa do chutney z czosnkiem, imbirem i miodem, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb czy drobiu.

/ 5Cytryna Meyera

Obraz
© Zdjęcie cytryny / Shutterstock

Zamiast zwykłej cytryny – jeśli istnieje taka możliwość – warto wypróbować odmianę Meyera, która jest mniejsza i okrąglejsza, a w smaku mniej cierpka. Poleca się ją zwłaszcza do przyrządzania owoców morza i innych potraw, do których potrzebny jest zwyczajny sok z cytryny.

/ 5Mandarynka

Obraz
© Zdjęcie mandarynki / Shutterstock

Mandarynka to cytrus, który można z łatwością obrać, a do tego jest niezwykle słodki, czasem z odrobiną cierpkości. Owoc ten jest bogaty w witaminę C, beta-karoten oraz folian.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka