Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
2 z 7Jajka
Jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych budzi kontrowersje od kilkudziesięciu lat. Jeszcze niedawno uważano, że jajka zawierają dużą dawkę cholesterolu, co negatywnie wpływa na układ krążenia i zdrowie serca. Eksperci byli przekonani, że cholesterol znajdujący się w produktach do jedzenia podnosi stężenie tej substancji w organizmie. Okazuje się, że to nieprawda, a jajka były niepotrzebnie demonizowane. Tak naprawdę są świetnym źródłem białka, zdrowych tłuszczy, witamin oraz składników mineralnych, czyli substancji o pozytywnych właściwościach. Lekarze i dietetycy znieśli też zakaz jedzenia więcej niż dwóch jajek tygodniowo – jeśli nie mamy żadnych problemów ze zdrowiem, możemy jeść je nawet każdego dnia.