3 z 7Masło i margaryna
Historia produktów do smarowania pieczywa to jedna z najbardziej zawikłanych kwestii w dietetyce. Przez wiele lat specjaliści namawiali do rezygnacji z masła i zastąpienia go margaryną – tańszą i rzekomo zdrowszą wersją ze składników roślinnych. Uważano, że tłuszcze zwierzęce znajdujące się w maśle mają negatywny wpływ na układ krążenia i przyczyniają się do rozwoju groźnych chorób.
Jednak później naukowcy przyjrzeli się również dokładniej margarynie – okazało się, że zamiana wcale nie wyszła nam na zdrowie. Wszystko to za sprawą tłuszczów trans, które w wielu medycznych testach zostały powiązane z otyłością, cukrzycą, niewydolnością krążenia, a nawet nowotworami.
Jak jest teraz? Producenci z własnej inicjatywy podjęli działania, dzięki którym margaryny nie są już źródłem szkodliwych tłuszczów trans. A co z masłem? Jeśli nie przesadzamy z ilością, możemy jeść bez obaw. Wniosek jest jeden – zarówno margaryna, jak i masło, powinny zniknąć z listy zakazanych produktów.