6 z 7Kawa
Przyspiesza akcję serca, podnosi ciśnienie, wypłukuje magnez z organizmu, a w dodatku pobudza tylko na chwilę i wywołuje zgagę. Lista zarzutów pod adresem kawy jest długa. Czy rzeczywiście należy się jej obawiać i pić wyłącznie wersję bez kofeiny?
Dietetyk Monika Bigoś przypomina, że umiarkowane spożycie kawy naturalnej nie szkodzi, a wręcz przeciwnie – może mieć wiele pozytywnych dla zdrowia skutków. Ziarna zawierają wiele antyoksydantów oraz polifenoli, które chronią przed nowotworami. Naukowcy dowiedli, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy, choroby Parkinsona, a także alzheimera. Dodaje energii, zwiększa wytrzymałość fizyczną, zmniejsza stres i poprawia nastrój – nie ma powodów, aby odmawiać sobie filiżanki małej czarnej. Należy tylko pamiętać o umiarze. Dietetycy twierdzą, że 2-3 filiżanki dziennie to bezpieczna dawka.