3 z 7Dżem i białe pieczywo
Węglowodany proste powodują szybki i gwałtowny skok cukru we krwi. Białe pieczywo posmarowane słodką konfiturą będzie przyczyną właśnie takiego skoku. To przepis na energetyczną katastrofę. Stężenie cukru we krwi rośnie wtedy szybko, a organizm musi pracować na pełnych obrotach, by go wyrównać do odpowiedniego poziomu. Obciążona zostaje trzustka, która uwalnia insulinę.
Zazwyczaj po takim szybkim skoku cukru we krwi jego poziom szybko spada, a energia zamienia się w zmęczenie i rozdrażnienie.
Jak podkreślają dietetycy, w dłuższej perspektywie takie nagłe skoki poziomu cukru mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Warto więc zamienić białe pieczywo na razowe, pełnoziarniste, które zawiera błonnik. Ta substancja pomaga trzymać właściwy poziom cukru we krwi i ułatwia trawienie.