3 z 8Zdrowa dieta
Jedzenie warzyw i owoców ma pozytywny wpływ nie tylko na nasz wygląd i sylwetkę. Jeśli wprowadzimy je do jadłospisu, zauważymy poprawę ogólnego stanu zdrowia, w tym kondycji wątroby.
Co więcej, spożywanie większych ilości roślinnych produktów zamiast przetworzonej żywności (pełnej sztucznych dodatków, cukrów prostych) sprawi, że wątroba sprawniej wyeliminuje szkodliwe substancje. Dieta na zdrową wątrobę powinna zawierać też chude mięso i produkty z pełnego ziarna.
Warto jeść również jaja, ryby i rośliny strączkowe, które są źródłem choliny, wpływającej korzystnie na pracę wątroby.
Wyniki badania opublikowane w czasopiśmie “Current Opinion in Gastroenterology” wykazały, że osoby z niskim poziomem choliny w organizmie są bardziej narażone na rozwój schorzeń wątroby.
Zobacz też: Ekspert wyjaśnia, dlaczego szczepimy się na choroby, których nie ma w naszym kraju