6 z 8Suplementacja witaminy E
W parze ze zmianą stylu życia przyjmowanie witaminy E może stanowić klucz do wyleczenia stłuszczonej wątroby.
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie “Journal of Nutrition” wykazały, że przyjmowanie tej witaminy miało pozytywny wpływ na zdrowie osób z niealkoholową chorobą tego organu. Udowodniono, że znacząco poprawiło funkcjonowanie tego narządu u pacjentów ze zdiagnozowanym stłuszczeniem wątroby.
Potwierdziło to też badanie przeprowadzone przez pracowników Amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia z udziałem dzieci cierpiących na najbardziej dotkliwą postać stłuszczeniowego zapalenia wątroby. W trakcie przyjmowania witaminy E badani otrzymywali wskazówki dotyczące zdrowej diety i ćwiczeń.
Zaobserwowano, że poziom enzymów wątrobowych obniżył się u nich szybciej niż w przypadku dzieci, które otrzymywały placebo. Po dwóch latach badacze ustalili, że u 58 proc. pacjentów, którzy przyjmowali witaminę E, udało się wyeliminować chorobę.
Jeżeli nie chcemy zażywać pastylek, możemy wzbogacić nasz jadłospis o pokarmowe źródła tej witaminy. Gdzie ją znajdziemy? Warto jeść migdały i orzechy laskowe, szpinak lub słodkie ziemniaki i ziarna zbóż. Witaminę E zawierają też tłuste ryby.
Zobacz też: Trzy dodatki, które zmienią zwykłą kawę w napój spalający tłuszcz