5 z 7Herbata po posiłku
Nawyk ten może doprowadzić do zaburzenia wchłaniania żelaza ze spożywanych pokarmów. Herbata zawiera bowiem kwas garbnikowy, który wiąże się z tym składnikiem mineralnym i białkiem w organizmie człowieka.
Skutkiem niedoboru żelaza jest niedokrwistość i brak apetytu. Możemy też zmagać się z bólem w okolicy klatki piersiowej i zawrotami głowy. Niewykluczone jest też osłabienie, a nawet skrajne zmęczenie.
Co więcej, herbata rozcieńcza soki żołądkowe, co może skutkować niestrawnością. Możemy też czuć się przejedzeni. Podobne skutki ma picie napojów w trakcie posiłków. Eksperci zalecają, aby z nich zrezygnować, a po jedzeniu odczekać około pół godziny, nim sięgniemy po filiżankę herbaty.
Zobacz też: Objawy są bardzo dokuczliwe. Kobiety są przygnębione, obolałe, mają wzdęcia