2 z 8Ziemniaki
Dopóki nie smażymy ziemniaków w głębokim tłuszczu, te niskokaloryczne (100-gramowa porcja dostarcza tylko 60 kcal) i lekkostrawne (jeśli są gotowane) warzywa mają pozytywny wpływ na kondycję serca.
Są one bogate w skrobię (paliwo niezbędne do pracy komórek), witaminy (A, z grupy B, C i E), a także wzmacniający kości wapń i potas — składnik mineralny, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Podobne działanie wykazują związki zwane kukoaminami, których źródłem również są ziemniaki.
Co ważne, jeśli nie posolimy tych warzyw, zawierają niewiele sodu, dlatego są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto ziemniaki są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża ryzyko wystąpienia schorzeń serca, pomaga w zaparciach i problemach ze strony układu trawiennego.
Zobacz także: Pij codziennie na czczo, aby odzyskać energię