3 z 8Awokado
Ten smaczny owoc o miękkim miąższu ma ugruntowaną reputację w świecie zdrowej żywności jako produkt, który dostarcza zdrowych tłuszczów. Podobnie jak oliwa z oliwek, jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają czynniki ryzyka chorób serca, takie jak cholesterol.
Badania opublikowane w „Journal of American Heart Association” wykazały, że spożywanie tego owocu każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu, a także poprawy stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
Co ważne, awokado jest bogate w przeciwutleniacze i potas (zawiera więcej tego składnika mineralnego niż banany), który obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i (o prawie 25 proc.) niebezpieczeństwo wystąpienia udaru mózgu. Owoc ten można spożywać samodzielnie, jako dodatek do sałatek lub składnik guacamole.
Zobacz także: Wystarczy dodać do kawy te dwa składniki, aby zaczęła spalać tkankę tłuszczową