Gorzka czekolada – właściwości, wpływ na zdrowie i kaloryczność. Ile dziennie możemy zjeść?

Lubisz czekoladę? Smakołyk poprawia ci humor? Nie musisz omijać jej szerokim łukiem, jeśli potrafisz wybrać jej zdrowszą wersję. Gorzka czekolada to najbardziej wartościowa i – jak przyznają koneserzy – najlepsza ze wszystkich rodzajów dostepnych na rynku. Zwykliśmy jeść gorzką czekoladę dla przyjemności, gdy mamy gorszy humor. I faktycznie działa ona w taki sposób. Niewiele osób jednak wie, że ma ona o wiele szersze zastosowanie. Jakie? Poznaj właściwości gorzkiej czekolady.

Gorzka czekolada jest najzdrowsza wówczas, kiedy ma minimum 70% czystego kakaoGorzka czekolada jest najzdrowsza wówczas, kiedy ma minimum 70% czystego kakao

Co wyróżnia gorzką czekoladę

Gorzka czekolada to produkt spożywczy należący do szerokiej gamy czekolad. Mianem gorzkiej określa się te tabliczki, które zawierają od 70 aż do 99 procent czystego kakao. Nasycenie tym składnikiem decyduje o wyrazistym smaku – dla jednych zbyt mocnym, gorzkim, cierpkim, dla innych zaś najlepszym ze wszystkich.

Poza kakao, gorzka czekolada zawiera między innymi: magnez, potas i żelazo. Dzięki czemu poprawia humor, a także koncentrację, pracę mózgu oraz układu krwionośnego. Jej jedzenie pozytywnie wpływa na organizm, o ile odbywa się w rozsądnych granicach.

Pamiętaj jednak, by na początku zaserwować sobie jedynie kawałek, by poznać i przyzwyczaić się do nowego smaku. Gorzka czekolada to bez wątpienia rarytas wśród smakołyków. Aby w pełni korzystać zarówno z jej niezwykłego smaku, jak i wartości zdrowotnych, naucz się rozpoznawać dobrej jakości gorzką czekoladę.

Jak działa na nas czekolada? Ten sam mechanizm, co przy zakochaniu!

Czym powinna charakteryzować się gorzka czekolada? Jedwabistą, błyszczącą, a w miejscu przełamania gładką powierzchnią. Gdy będziesz dzielił gorzką czekoladę na kawałki, usłyszysz też charakterystyczny trzask. Dobra gorzka czekolada nie powinna się kruszyć ani wyginać.

Gorzka czekolada to taka, która skłąda się głównie z kakao
Gorzka czekolada to taka, która skłąda się głównie z kakao

Rodzaje czekolady

Abyśmy mogli cieszyć się wszystkimi dobroczynnymi właściwościami gorzkiej czekolady, musimy wiedzieć, jak wybrać tę najlepszą. Przede wszystkim warto się jej przyjrzeć. Dobra czekolada gorzka jest błyszcząca i jedwabista, a także wydziela bardzo delikatny zapach. Jeśli zatem poczujemy aromat kawy, wówczas możemy mieć podejrzenia, iż nie jest to odpowiedni produkt. Kolejna sprawa, to konsystencja gorzkiej czekolady – przy jej łamaniu winniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask. Miejsce, w którym czekolada się złamała powinno pozostać gładkie.

Dobry produkt nie powinien się kruszyć ani wyginać. Może to oznaczać, że jest już po terminie przydatności lub ma zły skład. Ostatnia zasada dobrej czekolady gorzkiej, to jej smak. Powinna się rozpływać w ustach i zostawiać cierpki posmak, a po czasie powinna się pojawić nutka słodkości.

Gorzka czekolada a zdrowie

Gorzka czekolada jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto ją spożywać, by poprawić procesy myślowe, a także pamięć, wzmocnić koncentrację i czas reakcji. Z tego względu dzieci nie powinny spożywać jej zbyt dużo, bowiem mogą czuć się nazbyt pobudzone. Gorzka czekolada dodaje energii, ze względu na obecne w jej składzie mikro- i makroelementy.

Kolejnym dobroczynnym działaniem tego produktu jest zapobieganie poważnym chorobom. Spożywając gorzką czekoladę zmniejszamy ryzyko zachorowania na miażdżycę, nowotwory, a także powstawania zakrzepów. Za to wszystko za sprawą obecności flawonoidów.

Kiedy warto sięgać po gorzką czekoladę?

Jest wiele powodów, dla których warto spożywać gorzką czekoladę. Te najważniejsze dotyczą zdrowia, bowiem substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają na wielu frontach. Magnez w gorzkiej czekoladzie jako jeden ze składkiów, wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, rozjaśnia umysł.

To również doskonała „bomba energetyczna”, którą zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością lepiej dodaje energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Już jedna, dwie kostki dostarczą dużą dawkę potrzebnej dla organizmu energii.

Skład dobrej jakości gorzkiej czekolady to samo zdrowie. Dzięki obecności flawonoidów zapobiega miażdżycy, zakrzepom, nowotworom, udarom. Polifenole z kolei obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce, a w konsekwencji zapobiegają zawałowi serca. Gorzka czekolada dzięki zawartości teobrominy oczyszcza łagodzi kaszel.

Gorzką czekoladę warto spożywać w okresie ryzyka zarażenia się infekcjami, ale również zapatrzeć się w nią, jeśli planujemy intensywny wysiłek fizyczny. Świetnie działa na napięcie mięśni i naczyń krwionośnych, zapobiega sklejaniu się płytek krwi.

Dzięki temu zmniejsza się ryzyko udaru. Ma to również związek z tym, że gorzka czekolada działa wzmacniająco na serce. A to za sprawą polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi. Gorzką czekoladę powinni regularnie jeść ci, którzy mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem nerek. Substancje zawarte w produkcie przyczyniają się do ich filtrowania poprzez pobudzanie do pracy.

Czekoladę gorzką można nazwać środkiem moczopędnym, który pomaga w złagodzeniu infekcji dróg moczowych. Wreszcie ostatnim dobroczynnym działaniem jej na organizm jest hamowanie kaszlu. Warto po nią sięgać, gdy dopadnie nas przeziębienie.

Ile gorzkiej czekolady możemy zjeść w ciągu dnia?

Gorzka czekolada, choć zdrowa, nadal jest zaliczana do słodyczy i cechuje się dość wysoką kalorycznością. Szczególnie w przypadku czekolad sklepowych, o niewielkiej zawartości kakao. Dietetycy i lekarze przekonują, że odpowiednia dzienna dawka gorzkiej czekolady to nie więcej, niż 20g. Oznacza to, że w ciągu doby nie powinniśmy jeść więcej, inż jedna piąta tabliczki.

Pamiętajmy też, że gorzka czekolada jest tym zdrowsza, im więcej kakao zawiera.

O czym pamiętać jedząc gorzką czekoladę

Aby nie zaprzepaścić dobroczynnego wpływu gorzkiej czekolady na zdrowie, warto pamiętać o kilku kwestiach. Ze względu na jej właściwości pobudzające lepiej nie podawać jej dzieciom, które po spożyciu gorzkiej czekolady mogą być zbyt pobudzone. Oczywiście trzeba pamiętać, by nie jeść gorzkiej czekolady bez opamiętania.

Zdecydowanie wystarczy kostka gorzkiej czekolady lub dwie dziennie spożyte jako deser. Kalorie w gorzkiej czekoladzie i tłuszcz, gdy będziemy ją spożywać w nadmiarze, mogą źle wpłyną na figurę. Czujność powinny zachować też osoby uczulone na kakao. Pamiętaj więc o zdrowym rozsądku i ciesz się wspaniałym smakiem i właściwościami gorzkiej czekolady.

Ile kalorii ma gorzka czekolada (70-85% kakao)

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna598 kcal170 kcal
Białko7,79 g2,21 g
Węglowodany45,9 g13,01 g
Cukier24,0 g6,80 g
Błonnik10,90 g3,09 g
Tłuszcz42,6 g12,09 g
Tłuszcze nasycone24,5 g6,94 g
Tłuszcze jednonienasycone12,78 g3,62 g
Tłuszcze wielonienasycone1,26 g0,36 g
Cholesterol3,00 mg0,85 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,08 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,05 mg0,30 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,42 mg0,12 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,28 µg0,08 µg
Witamina A39,0 i.u.11,06 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE0,57 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten7,00 µg1,99 µg
Beta karoten19,00 µg5,39 µg
Beta-kryptoksantyna1,00 µg0,28 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna27,0 µg7,66 µg
Witamina E0,59 mg0,17 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K7,30 µg2,07 µg
Wapń73,0 mg20,7 mg
Żelazo11,90 mg3,37 mg
Magnez228 mg64,6 mg
Fosfor308 mg87,3 mg
Potas715 mg203 mg
Sód20,0 mg5,67 mg
Cynk3,31 mg0,94 mg
Miedź1,77 mg0,50 mg
Mangan1,95 mg0,55 mg
Selen6,80 µg1,93 µg
Woda1,37 g0,39 g

Przepisy z gorzką czekoladą

Oto trzy propozycje na pyszne desery, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają cennych składników odżywczych.

Smoothie czekoladowo-bananowe z gorzką czekoladą

  • 1 dojrzały banan,
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne: mleko migdałowe, owsiane, kokosowe),
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • 2-3 kostki lodu.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzej lekko w mikrofalówce. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładkie smoothie. Przelej do szklanki i podawaj od razu. Możesz udekorować startą gorzką czekoladą lub posypką z kakao.

Domowe fit brownie z gorzką czekoladą

  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej lub pełnoziarnistej,
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Rozpuść gorzką czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubij jajka z miodem i wanilią, a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszając delikatnie. Przelej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach przez około 20–25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie pokrój na kawałki.

Owsiane ciasteczka z gorzką czekoladą

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady (posiekanej lub w groszkach),
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Rozgnieć banana na gładką masę i dodaj do niego miód, olej kokosowy oraz cynamon. Wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia i posiekaną gorzką czekoladę, a następnie dokładnie wymieszaj. Z masy formuj małe ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 12–15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Odstaw do przestygnięcia i podawaj jako zdrową przekąskę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka