4 z 8Ciemna czekolada
Ciemna czekolada ma korzystny wpływ na kondycję serca. Wyniki badania przeprowadzonego w 2012 roku dowodzą, że jej spożycie w umiarkowanych ilościach (jedną do dwóch porcji, czyli 20 do 30 gramów) w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u osób obarczonych wysokim niebezpieczeństwem ich wystąpienia. Spożywanie jej w nadmiarze wiąże się z dostarczaniem organizmowi dużej dawki kalorii, a nadwaga to jeden z czynników odpowiedzialnych za niewydolność mięśnia sercowego.
To odkrycie dotyczy tylko gorzkiej czekolady, która składa się co najmniej w 60-70 proc. z kakao. Zawiera ona flawonoidy, zwane polifenolami, o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają obniżyć poziom ciśnienia we krwi i ryzyko chorób układu krążenia.
Pamiętajmy, że mleczna czekolada i większość dostępnych w sklepach produktów czekoladopodobnych nie posiadają pozytywnego wpływu na serce.
Zobacz też: Oczyszcza krew, uspokaja serce. Tak pozbędziesz się toksyn z organizmu