5 superfoods na zdrowe serce

Aby zapobiec chorobom serca, należy unikać niezdrowej żywności i jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, witamina E, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze.

Sprawdź, które produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, aby cieszyć się zdrowiem przez wiele dekad. Pamiętaj, że na kondycję mięśnia sercowego wpływa również regularnie uprawiana aktywność fizyczna.

Zobacz też: Ta choroba dotyka ok. 8 mln Polaków. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka

Składniki diety na zdrowe serceSkładniki diety na zdrowe serce
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Ziemniaki

Ziemniaki dostarczają potasu, który obniża ciśnienie
Ziemniaki dostarczają potasu, który obniża ciśnienie © 123RF

Dopóki nie smażymy ziemniaków w głębokim tłuszczu, te niskokaloryczne (100-gramowa porcja dostarcza tylko 60 kcal) i lekkostrawne (jeśli są gotowane) warzywa mają pozytywny wpływ na kondycję serca.

Są one bogate w skrobię (paliwo niezbędne do pracy komórek), witaminy (A, z grupy B, C i E), a także wzmacniający kości wapń i potas — składnik mineralny, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Podobne działanie wykazują związki zwane kukoaminami, których źródłem również są ziemniaki.

Co ważne, jeśli nie posolimy tych warzyw, zawierają niewiele sodu, dlatego są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto ziemniaki są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża ryzyko wystąpienia schorzeń serca, pomaga w zaparciach i problemach ze strony układu trawiennego.

/ 6Awokado

Ten smaczny owoc o miękkim miąższu ma ugruntowaną reputację w świecie zdrowej żywności jako produkt, który dostarcza zdrowych tłuszczów. Podobnie jak oliwa z oliwek, jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają czynniki ryzyka chorób serca, takie jak cholesterol.

Badania opublikowane w „Journal of American Heart Association” wykazały, że spożywanie tego owocu każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu, a także poprawy stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.

Co ważne, awokado jest bogate w przeciwutleniacze i potas (zawiera więcej tego składnika mineralnego niż banany), który obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i (o prawie 25 proc.) niebezpieczeństwo wystąpienia udaru mózgu. Owoc ten można spożywać samodzielnie, jako dodatek do sałatek lub składnik guacamole.

/ 6Ciemna czekolada

Najlepiej wybierać czekoladę o zawartości co najmniej 60% kakao
Najlepiej wybierać czekoladę o zawartości co najmniej 60% kakao © 123RF

Ciemna czekolada ma korzystny wpływ na kondycję serca. Wyniki badania przeprowadzonego w 2012 roku dowodzą, że jej spożycie w umiarkowanych ilościach (jedną do dwóch porcji, czyli 20 do 30 gramów) w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u osób obarczonych wysokim niebezpieczeństwem ich wystąpienia. Spożywanie jej w nadmiarze wiąże się z dostarczaniem organizmowi dużej dawki kalorii, a nadwaga to jeden z czynników odpowiedzialnych za niewydolność mięśnia sercowego.

To odkrycie dotyczy tylko gorzkiej czekolady, która składa się co najmniej w 60-70 proc. z kakao. Zawiera ona flawonoidy, zwane polifenolami, o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają obniżyć poziom ciśnienia we krwi i ryzyko chorób układu krążenia.

Pamiętajmy, że mleczna czekolada i większość dostępnych w sklepach produktów czekoladopodobnych nie posiadają pozytywnego wpływu na serce.

/ 6Orzechy

Migdały, włoskie, pistacje, ziemne i makadamia zawierają witaminę E, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Niektóre z nich, takie jak orzechy włoskie, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Chociaż wiele osób unika spożywania orzechów, ponieważ są kaloryczne i bogate w tłuszcze, to wyniki większości badań pokazują, że te obawy są nieuzasadnione. Osoby, które spożywają orzechy codziennie, są szczuplejsze niż te, które rezygnują z tej przekąski.

Ponadto naukowcy z Dana Farber Cancer Institute w Bostonie twierdzą, że dzienna porcja (garść, czyli około 7 sztuk) nie tylko sprzyja redukcji masy ciała, ale i zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów (brak nadwagi obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń). Wzmacniają one bowiem układ sercowo-naczyniowy.

Co więcej, zdaniem dietetyków orzechy to najzdrowsza przekąska (unikajmy tych z dodatkiem soli), po którą warto sięgać w ciągu dnia.

/ 6Łosoś

Łosoś dostarcza kwasów omega-3
Łosoś dostarcza kwasów omega-3 © 123RF

Łosoś i inne tłuste ryby, takie jak sardynki i makrela, to gwiazdy zdrowej żywności o bardzo korzystnym wpływie na serce. Dlaczego? Zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wykazały wyniki licznych badań, obniżają one ryzyko wystąpienia arytmii (czyli nieregularnego bicia serca) i miażdżycy (odkładania się cholesterolu w tętnicach). Pracownicy American Heart Association zalecają jeść tłuste ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby mają pozytywny wpływ na serce nie tylko dzięki zawartości omega-3. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich spożywanie zdrowych produktów bogatych w białko każdego dnia ma równie pozytywny wpływ na układ krążenia jak rezygnacja z palenia papierosów, ograniczenie spożycia soli i alkoholu czy regularnie uprawiany sport.

Aminokwasy — budulec białek, których dostarczają ryby — sprawiają, że tętnice są zdrowsze (bardziej elastyczne), a ciśnienie niższe, co obniża niebezpieczeństwo zawału serca czy udaru mózgu. Wystarczy jeść 100 gramów łososia (najlepiej dzikiego) dziennie, aby doświadczyć pozytywnego wpływu aminokwasów na zdrowie serca.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka