5 superfoods na zdrowe serce
Aby zapobiec chorobom serca, należy unikać niezdrowej żywności i jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, witamina E, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze.
Sprawdź, które produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, aby cieszyć się zdrowiem przez wiele dekad. Pamiętaj, że na kondycję mięśnia sercowego wpływa również regularnie uprawiana aktywność fizyczna.
Zobacz też: Ta choroba dotyka ok. 8 mln Polaków. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
Ziemniaki
Dopóki nie smażymy ziemniaków w głębokim tłuszczu, te niskokaloryczne (100-gramowa porcja dostarcza tylko 60 kcal) i lekkostrawne (jeśli są gotowane) warzywa mają pozytywny wpływ na kondycję serca.
Są one bogate w skrobię (paliwo niezbędne do pracy komórek), witaminy (A, z grupy B, C i E), a także wzmacniający kości wapń i potas — składnik mineralny, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Podobne działanie wykazują związki zwane kukoaminami, których źródłem również są ziemniaki.
Co ważne, jeśli nie posolimy tych warzyw, zawierają niewiele sodu, dlatego są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto ziemniaki są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża ryzyko wystąpienia schorzeń serca, pomaga w zaparciach i problemach ze strony układu trawiennego.
Zobacz także: Pij codziennie na czczo, aby odzyskać energię
Awokado
Ten smaczny owoc o miękkim miąższu ma ugruntowaną reputację w świecie zdrowej żywności jako produkt, który dostarcza zdrowych tłuszczów. Podobnie jak oliwa z oliwek, jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają czynniki ryzyka chorób serca, takie jak cholesterol.
Badania opublikowane w „Journal of American Heart Association” wykazały, że spożywanie tego owocu każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu, a także poprawy stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
Co ważne, awokado jest bogate w przeciwutleniacze i potas (zawiera więcej tego składnika mineralnego niż banany), który obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i (o prawie 25 proc.) niebezpieczeństwo wystąpienia udaru mózgu. Owoc ten można spożywać samodzielnie, jako dodatek do sałatek lub składnik guacamole.
Ciemna czekolada
Ciemna czekolada ma korzystny wpływ na kondycję serca. Wyniki badania przeprowadzonego w 2012 roku dowodzą, że jej spożycie w umiarkowanych ilościach (jedną do dwóch porcji, czyli 20 do 30 gramów) w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u osób obarczonych wysokim niebezpieczeństwem ich wystąpienia. Spożywanie jej w nadmiarze wiąże się z dostarczaniem organizmowi dużej dawki kalorii, a nadwaga to jeden z czynników odpowiedzialnych za niewydolność mięśnia sercowego.
To odkrycie dotyczy tylko gorzkiej czekolady, która składa się co najmniej w 60-70 proc. z kakao. Zawiera ona flawonoidy, zwane polifenolami, o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają obniżyć poziom ciśnienia we krwi i ryzyko chorób układu krążenia.
Pamiętajmy, że mleczna czekolada i większość dostępnych w sklepach produktów czekoladopodobnych nie posiadają pozytywnego wpływu na serce.
Orzechy
Migdały, włoskie, pistacje, ziemne i makadamia zawierają witaminę E, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Niektóre z nich, takie jak orzechy włoskie, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Chociaż wiele osób unika spożywania orzechów, ponieważ są kaloryczne i bogate w tłuszcze, to wyniki większości badań pokazują, że te obawy są nieuzasadnione. Osoby, które spożywają orzechy codziennie, są szczuplejsze niż te, które rezygnują z tej przekąski.
Ponadto naukowcy z Dana Farber Cancer Institute w Bostonie twierdzą, że dzienna porcja (garść, czyli około 7 sztuk) nie tylko sprzyja redukcji masy ciała, ale i zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów (brak nadwagi obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń). Wzmacniają one bowiem układ sercowo-naczyniowy.
Co więcej, zdaniem dietetyków orzechy to najzdrowsza przekąska (unikajmy tych z dodatkiem soli), po którą warto sięgać w ciągu dnia.
Łosoś
Łosoś i inne tłuste ryby, takie jak sardynki i makrela, to gwiazdy zdrowej żywności o bardzo korzystnym wpływie na serce. Dlaczego? Zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wykazały wyniki licznych badań, obniżają one ryzyko wystąpienia arytmii (czyli nieregularnego bicia serca) i miażdżycy (odkładania się cholesterolu w tętnicach). Pracownicy American Heart Association zalecają jeść tłuste ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
Ryby mają pozytywny wpływ na serce nie tylko dzięki zawartości omega-3. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich spożywanie zdrowych produktów bogatych w białko każdego dnia ma równie pozytywny wpływ na układ krążenia jak rezygnacja z palenia papierosów, ograniczenie spożycia soli i alkoholu czy regularnie uprawiany sport.
Aminokwasy — budulec białek, których dostarczają ryby — sprawiają, że tętnice są zdrowsze (bardziej elastyczne), a ciśnienie niższe, co obniża niebezpieczeństwo zawału serca czy udaru mózgu. Wystarczy jeść 100 gramów łososia (najlepiej dzikiego) dziennie, aby doświadczyć pozytywnego wpływu aminokwasów na zdrowie serca.
Zobacz też: Pij codziennie na czczo, aby odzyskać energię
Przeczytaj także
- Azbest, smog i arsen mogą wywołać raka. Przez lata nie daje objawów
- Najgorszy sposób leczenia bólu kręgosłupa. Wszyscy tak robimy
- Rozpuszcza kamienie nerkowe. Wystarczy pić trzy razy dziennie
- Toksyczna bomba do kąpieli. W składzie: ftalany, barwniki, kwas borowy
- Dieta aspirynowa. Pozwala wykluczyć poważną alergię