2 z 11Burak
Właściwości buraka są znane od wielu lat. Nasze prababcie często gotowały barszcz lub robiły ćwikłę, by podnieść odporność organizmu.
Obecnie znajduje się w coraz większej ilości przepisów. Staje się składnikiem sałatek, zup, soków, przecierów, a nawet słodkich ciast.
Pod dość grubą skórką kryje się moc składników odżywczych. Burak zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1 oraz sporo pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, magnez czy potas.
Burak jest nieoceniony w przypadku anemii, ponieważ działa wspomagająco na proces tworzenia się krwi.
Co więcej warzywo wspomaga usuwanie homocysteiny, która może wywoływać choroby serca.
Jednocześnie stabilizuje poziom cholesterolu i redukuje zwapnienia naczyń krwionośnych.
Burak ma też dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi i co ważne, chroni przed powstawaniem nowotworów.