Sok z buraków – wartości odżywcze, właściwości, przepis

Zawiera szereg witamin, składników odżywczych, pomaga w leczeniu wielu chorób (m.in. nadciśnienia). Przeczytaj, dlaczego warto spożywać sok z buraków i jak samodzielnie go przyrządzić.

Sok z buraków – wartości odżywcze, właściwości, przepisSok z buraków – wartości odżywcze, właściwości, przepis

Wartości odżywcze soku z buraków

Buraki to warzywa dostarczające cennych składników odżywczych. Sok przyrządzony z buraków zawiera ważny m.in. dla kobiet w ciąży kwas foliowy (200 gramów buraka to połowa dziennego zapotrzebowania), błonnik, witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz składniki mineralne: potas, żelazo, mangan.

Dzięki tym wszystkim związkom nieoceniony jest wpływ soku z buraków na zdrowie organizmu. Kwas foliowy nie tylko reguluje rozwój komórek, współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, zapobiega anemii, ale wpływa też na powstawanie np. serotoniny, czyli hormonu odpowiadającego za nastrój. Błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne.

Zdrowotne właściwości soku z buraków

Ważna jest też kolejna właściwość soku z buraków – a mianowicie obniża on ciśnienie krwi. Pić więc powinny go osoby z problemami z układem krążenia. Dzięki witaminom z grupy B buraki pomagają przy nerwicach, stresie, depresji. Jak widać, ich wpływ na organizm jest różnorodny, więc spożycie tego warzywa powinno być nawykiem niemal wszystkich.

Sok z buraków to źródło przeciwutleniaczy. Ich antyrakowe działanie zostało udowodnione. Wszystko dzięki betaninie, czyli barwnikowi znajdującemu się w burakach. Czerwień buraczana opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi i prostaty.

Sok z buraków w szczególności powinny pić też kobiety w ciąży. W ten prosty sposób dostarczają do organizmu kwasu foliowego, którego niedobór może przyczynić się do wad rozwojowych u płodu. Właściwości soku z buraków są też cenne dla nich ze względu na błonnik, który pomaga walczyć z zaparciami oraz witaminy i minerały zapobiegające anemii i nadciśnieniu.

Zobacz także:

Przepis na sok

Chcesz pić sok z buraków, ale nie wiesz, jak go zrobić? To proste. Będziesz potrzebował tylko sokowirówki. Buraki ugotuj, obierz, pokrój i odwiruj w sokowirówce. Gotowe. Dla smaku możesz dodać przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, koperek. W ten prosty sposób możesz dostarczyć swojemu organizmowi bogactwa składników odżywczych. Pamiętaj tylko, że tak przygotowany sok z buraków najlepiej spożyć od razu. W lodówce możesz go przechowywać nie dłużej niż dwa dni.

To nie jedyny przepis na sok z buraków. Możesz też przyrządzić koktajl maślanowo-buraczany. Najpierw zmiksuj maślankę, sól, pieprz i cukier. Następnie stopniowo dodawaj sok z buraka i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.

Łatwy w przygotowaniu jest też sok z pieczonych buraków. Warzywa należy wyczyścić, spód ściąć, a środek wydrążyć. Do tak przygotowanego buraka należy wsypać cukier (2–3 łyżki). Następnym krokiem jest upieczenie warzywa w piekarniku (należy piec 20 minut). Później upieczonego buraka zostawiamy na 3–4 godziny, aby nagromadził się w nim sok. Po upłynięciu tego czasu można pić sok z buraków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka