Mleko sojowe - właściwości soi, wartości odżywcze mleka, jak zrobić mleko domowym sposobem
Popularność różnych rodzajów mleka roślinnego nieustająco trwa od kilku lat. Oprócz mleka migdałowego i ryżowego, największą popularnością cieszy się mleko sojowe. Wytwarzane z ziarna soi, jest dla niektórych osób jedyną alternatywą na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.
W tym artykule:
Wegetarianie bądź osoby cierpiące na nietolerancję laktozy sięgają po mleko sojowe ze względu na wysoką zawartość żelaza, białka oraz wapnia. Jakie jeszcze korzyści przynosi naszemu organizmowi mleko sojowe i dlaczego warto zastąpić nim zwykłe mleko?
Właściwości soi
Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Dlatego mleko sojowe to jeden ze zdrowszych napojów.
Uważa się, że białko sojowe jest nie tylko zamiennikiem białka zwierzęcego, ale ma dużo lepszy skład i działanie na organizm. Soja w porównaniu z mięsem i jego przetworami zawiera mniej puryn, czyli związków, które powodują magazynowanie się kwasu moczowego w stawach. Mleko sojowe jest też niskotłuszczowe, dlatego lepiej nadaje się dla osób dbających o linię niż mleko krowie, które podczas odtłuszczania traci swój smak.
Kurczak gotowany w mleku kokosowym
Należy jednak pamiętać, że mleko sojowe spożywane w nadmiernej ilości może hamować wykorzystywanie jodu przez tarczycę u osób z niedoczynnością tarczycy, a także prowadzić do tego schorzenia.
Wartości odżywcze mleka
Zaleta mleka sojowego to jego wpływ przede wszystkim na poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu, że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarty w nim tłuszcz nie odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych i w przeciwieństwie do tłuszczów z mleka krowiego, hamuje ilość transportowanego do krwi cholesterolu.
Dzięki temu, że zapobiega zmniejszaniu się światła naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz rozwojowi groźnych chorób serca. Ponadto zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 pozwala wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu chroni je przed uszkodzeniami. Pijąc mleko sojowe, unikniemy więc nieestetycznych żylaków, siniaków i popękanych naczynek.
W 200 ml mleka krowiego znajdziemy aż 11 g cukru, podczas gdy w mleku sojowym jest ich o połowę mniej. Mleko sojowe nadaje się więc dla osób dbających o linię, ponieważ jednak szklanka dostarcza nam jedynie 82 kalorii.
To też warto wiedzieć
Udowodniono, że zawartość fitoestrogenów w mleku sojowym pomaga łagodzić niekorzystne skutki podwyższonego poziomu testosteronu w męskim organizmie. Jednym z takich skutków jest rak prostaty. Dowiedziono, że dieta bogata w soję i produkty takie jak mleko sojowe czy tofu zmniejsza ryzyko rozwoju przerostu gruczołu krokowego, a dzięki temu chroni przed rakiem prostaty.
Mleko sojowe może okazać się pomocne nie tylko w przypadku męskich dolegliwości, ale też w kobiecych problemach. Menopauza rozpoczyna się, gdy poziom estrogenów w organizmie kobiety maleje. Kiedy ich ilość spada, pojawiają się charakterystyczne dla okresu menopauzy objawy: zmiany nastrojów, bezsenność), ciągłe zmęczenie, a często nawet depresja i otyłość. Fitoestrogeny uzupełniają niedobry hormonów, a dzięki temu sprawiają, że dolegliwości nie są tak dokuczliwe.
Jak zrobić mleko sojowe w domowym sposobem?
Obecnie w prawie każdym sklepie można kupić mleko sojowe w kartonie lub butelce. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że nasze mleko sojowe jest w pełni naturalne i zachowało pełnię swoich wartości i składników odżywczych, to lepiej jest przygotować je samodzielnie.
Potrzebujemy pół kilograma suszonych ziaren soi, 3 litry wody oraz wodę do namoczenia ziaren. Ziarna soi należy przepłukać zimną wodą, przesypać do miski i zalać wodą. Pamiętajmy, że ziarna wchłoną całą wodę, dlatego warto, aby było jej więcej. Odstawmy ją na noc.
Następnego dnia wylejmy nadmiar wody, która została po namoczeniu ziaren soi i przepłuczmy soję kilkakrotnie. Przełóżmy ją do miski i zalejmy 3 litrami wody. Gotujmy soję 20 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy przestygnie, soję z wodą zblendujmy i przelejmy do szklanej butelki przez gazę, z której warto wycisnąć pozostałości mleka. Nie wyrzucajmy jednak okary, czyli zmielonej soi. Możemy z niej przygotować wiele ciekawych potraw.
Samodzielnie przygotowane mleko sojowe doskonale sprawdzi się nie tylko do kawy czy musli, ale także w wielu innych przepisach. Z powodzeniem przygotujemy z nim domowy budyń, koktajl owocowy czy krem.
Sprawdzi się też do pieczenia ciast i przyrządzania słonych potraw. Możemy także wzbogacić smak mleka sojowego. Zmiksujmy kilka truskawek, dosypmy 2 łyżeczki kakao lub dodajmy ziarenka z jednej laski wanilii. Takie urozmaicenie smaku sprawi, że mleko sojowe sprawdzi się też jako napój pity w ciągu dnia.
Ile kalorii ma mleko sojowe o smaku neutralnym lub waniliowym
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 243 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 54,0 kcal | 131 kcal |
| Białko | 3,27 g | 7,95 g |
| Węglowodany | 6,28 g | 15,26 g |
| Cukier | 3,99 g | 9,70 g |
| Błonnik | 0,60 g | 1,46 g |
| Tłuszcz | 1,75 g | 4,25 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,21 g | 0,50 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,40 g | 0,97 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,96 g | 2,34 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 18,00 µg | 43,7 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,15 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,07 mg | 0,17 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,51 mg | 1,25 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,37 mg | 0,91 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,08 mg | 0,19 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 18,00 µg | 43,7 µg |
| Witamina B4 - cholina | 23,6 mg | 57,3 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 3,00 i.u. | 7,29 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 2,00 µg | 4,86 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,11 mg | 0,27 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 3,00 µg | 7,29 µg |
| Wapń | 25,0 mg | 60,8 mg |
| Żelazo | 0,64 mg | 1,56 mg |
| Magnez | 25,0 mg | 60,8 mg |
| Fosfor | 52,0 mg | 126 mg |
| Potas | 118 mg | 287 mg |
| Sód | 51,0 mg | 124 mg |
| Cynk | 0,12 mg | 0,29 mg |
| Miedź | 0,13 mg | 0,31 mg |
| Mangan | 0,22 mg | 0,54 mg |
| Selen | 4,80 µg | 11,66 µg |
| Woda | 88,1 g | 214 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.