5 z 6Biegunka
W świeżych owocach, oprócz witamin, minerałów i antyutleniaczy, znajdziemy także błonnik pokarmowy. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ usprawnia pracę jelit. Dzięki temu zwiększa się ilość wypróżnień.
Wśród owoców najwięcej błonnika mają porzeczki czarne (7,9 g na 100 g), porzeczki czerwone (7,7 g) oraz maliny (6,7 g). Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożywać ok. 20-40 g tego składnika. Jedzmy go jednak tak, by nie przedawkować. Dlaczego?
Nadmiar błonnika powoduje utrudnienia w perystaltyce jelit i biegunki, a co za tym idzie - ryzyko odwodnienia. Zbyt duża ilość tego składnika w diecie to także gorsze wchłanianie żelaza, magnezu oraz wapnia.
Przeczytaj także: Prowadzisz zdrowy styl życia? To za mało, żeby uniknąć raka. Nowe wyniki badań