Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny

Nie odkryto jeszcze sekretu długowieczności, choć zagadnienie to interesuje wielu badaczy. Dużo jednak w ostatnim czasie mówi się o wieku metabolicznym.

Metabolizm, inaczej przemiana materii, to proces niezwykle złożony. Jest uzależniony od wieku, bo zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne i odżywcze jest inne dla okresu dojrzewania, inne zaś po 50. roku życia.

Tempo metabolizmu jest zależne od nas samych. Są jednak czynniki stałe, na które nie ma się wpływu (np. geny, klimat, płeć). Wiek metaboliczny to parametr, dzięki któremu dietetyk dowiaduje się, w jakim stanie jest nasz organizm. Nasza metryka może bowiem wskazywać na 30 lat, zaś wiek metaboliczny na 20 lat więcej. Dlaczego?

Sposób naszego odżywiania i aktywności znajduje swoje odzwierciedlenie w stanie narządów wewnętrznych. Wpływ na wiek metaboliczny ma również odpowiednie nawodnienie organizmu i szybkość jego regeneracji.

Jest cała grupa produktów, które mają korzystny wpływ na wiek metaboliczny. Włączenie ich do codziennej diety bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jedzone regularnie mogą obniżyć nasz wiek metaboliczny o 5, 10 a nawet 20 lat.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Przeczytaj również: Kiedyś Mateusz Grzesiak tak nie wyglądał. Schudł 33 kg. Mamy zdjęcia

123RF123RF
Źródło zdjęć: © Tempo metabolizmu jest zależne od nas samych (123rf)
Agnieszka Gotówka

/ 7Jagody

Jagody to prawdziwa skarbnica zdrowia – wiele w nich żelaza, wapnia, fosforu, witamin A i C oraz tych z grupy B. Składniki zawarte w leśnych owocach pomagają usuwać toksyny z organizmu, poprawiają krążenie krwi i wspomagają odporność.

Omawiane owoce doskonale wpływają na metabolizm. Przyspieszają przemianę materii, a dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn. Surowe owoce zapobiegają zaparciom, zaś te w postaci soków i przecierów – wspomagają leczenie biegunki.

Jagody są idealną propozycją na drugie śniadanie (dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym).

W jagodach ponadto wiele jest antocyjanów, które działają ochronnie na komórki nerwowe.

/ 7Owies

123RF
123RF © Owies warto jeść zwłaszcza w porze śniadania (123RF)

Ziarno owsa jest tanie, a przy tym ma wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce. Wyróżnia się wysoką zawartością betaglukanu. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym redukuje ryzyko zawału serca. Do pracy pobudza ponadto układ odpornościowy, wspierając funkcjonowanie flory bakteryjnej.

Owies warto jeść zwłaszcza w porze śniadania. Owsianka z dodatkiem świeżych owoców jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Na długo zapewnia uczucie sytości. Obniża ponadto poziom cukru we krwi.

W jej składzie wiele jest witamin i minerałów, m.in.: żelaza, manganu, cynku, fosforu, selenu, kwasu foliowego, witaminy E. Owies jest źródłem przeciwutleniaczy, tjakich jak: kwas fitowy, kwasy fenolowe, awenantramidy.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 7Orzechy

W naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów obfitujących w magnez. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek uzależniony jest od wieku i płci. Dobowa dawka dla dorosłych mężczyzn wynosi 375 mg na dobę, dla kobiet – 300 mg.

W ramach przekąski najlepiej jest zaserwować sobie porcję orzechów. Zawierają nie tylko magnez, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe. A te wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom złego cholesterolu.

Korzystny wpływ na nasz wiek metaboliczny mają również nasiona dyni i słonecznika. Obecne w nich substancje, m.in. cynk oraz witamina E, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Można również co jakiś czas sięgnąć po kostkę dobrej jakości ciemnej czekolady.

W magnez oraz potas obfitują również banany. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit. W ten sposób neutralizują działanie soków żołądkowych i zmniejszają ryzyko powstawania mikrouszkodzeń przewodu pokarmowego.

/ 7Czerwona papryka

123RF
123RF © Zawarta w papryce witamina C redukuje również zmiany miażdżycowe i zmniejsza skutki stresu (123RF)

W czerwonej papryce wiele jest witaminy C. A to niezwykle cenny składnik dla naszego organizmu, mający wpływ na wiek metaboliczny.

Witamina C to bowiem niezwykle silny przeciwutleniacz. Nie tylko działa wzmacniająco, ale również uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje działanie wolnych rodników.

Zawarta w papryce witamina C redukuje również zmiany miażdżycowe i zmniejsza skutki stresu.

W witaminę C obfitują także natka pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka, brukselka i chrzan.

/ 7Jogurt naturalny i twaróg

123RF
123RF © Najlepszym wyborem będzie chudy twaróg, kefir lub jogurt naturalny (123RF)

Nabiał dostarcza organizmowi wapnia, który reguluje układ nerwowy i wpływa na proces krzepnięcia krwi. By jednak pomagał, a nie szkodził, warto wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.

Z diety dodatkowo powinny zniknąć te, w których składzie często obecna jest sól. Najlepszym wyborem będzie chudy twaróg, kefir lub jogurt naturalny.

Co więcej, białko zawarte w twarogu organizm trawi powoli, stopniowo uwalniając aminokwasy. To sprawia, że uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas. Dieta bogata w produkty nabiałowe wspomaga redukcję tłuszczu. Warto więc jeść je w trakcie odchudzania.

/ 7Szpinak

123RF
123RF © Szpinak jest źródłem luteiny (123RF)

Szpinak jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza, którego niedobór prowadzi do pogorszenia funkcjonowania plamki żółtej, czego konsekwencją może być nieostre widzenie barw i obrazu.

Obecne są w nim również inne wartościowe składniki, m.in. kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witamina C.

Wszystkie są kluczowe dla naszego organizmu, gdyż wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

By jak najbardziej skorzystać z dobroczynnego wpływu szpinaku na nasz organizm, a tym samym wpłynąć pozytywnie na swój wiek metaboliczny, warto jeść zielone liście w formie surowej, np. w postaci zielonych koktajli.

/ 7Wiśnie

123RF
123RF © Wiśnie przyspieszają zasypianie i są naturalnym lekiem na bezsenność (123RF)

Wiśnie w 82 proc. składają się z wody, resztę stanowią zaś witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Mają dodatkowo wyjątkowy smak: są soczyste i orzeźwiające.

Ich regularne spożywanie wpływa na prawidłową przemianę materii, co jednak najważniejsze z punktu widzenia naszego wieku metabolicznego – wiśnie przyspieszają zasypianie i są naturalnym lekiem na bezsenność.

A odpoczynek jest niezwykle istotny dla naszego organizmu. Stres w znacznym stopniu może utrudniać pozbycie się nadmiaru kilogramów. O jego destrukcyjnym wpływie na nasza sylwetkę poinformowali między innymi naukowcy z University of Florida Health w Gainesville. Gdy się chronicznie denerwujemy, w naszym organizmie zwiększa się produkcja betatrofiny – białka, które hamuje metabolizm tłuszczu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.wpl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka