6 korzyści z picia kefiru
Kefir znów powraca do łask. Mleczny napój jest bogatym źródłem składników odżywczych i probiotyków korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Według wielu dietetyków kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego. Z czego wynikają jego prozdrowotne właściwości?
1. Kefir jako źródło składników odżywczych
Kefir to sfermentowany napój powstający najczęściej z mleka krowiego lub koziego. Produkuje się go przez dodanie specjalnych granulek do zwierzęcego mleka.
Te granulki to kultury drożdży i bakterii kwasu mlekowego, które swoim wyglądem przypominają różyczki kalafiora. W ciągu 24 godzin mikroorganizmy w granulkach rozmnażają się i rozpoczynają w mleku proces fermentacji cukrów, dzięki czemu powstaje kefir. Następnie ziarna są usuwane z powstałego napoju i mogą służyć do produkcji kolejnego kefiru.
Dowiedz się więcej
Wartość energetyczna 175 mililitrów kefiru to tylko 100 kalorii i aż 6 gramów białka. W zależności od mleka, z którego jest wytwarzany, może mieć od 3 do 6 gramów tłuszczu i 7 gramów węglowodanów.
Co jednak ważniejsze, taka ilość kefiru zapewnia 20 proc. zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor oraz 14 proc. zapotrzebowania na witaminę B12 i 19 proc. na witaminę B2 znaną jako ryboflawina.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki - odpowiada mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy kefir i jogurt należy pić prosto z lodówki? - odpowiada mgr Joanna Wardenga
- Czy można pić kefir lub jogurt zamiast preparatu osłonowego podczas antybiotykoterapii? - odpowiada lek. Magdalena Mroczek
2. Właściwości antybakteryjne kefiru
W kefirze znajdziemy nawet 30 różnych mikroorganizmów, które są silniejszymi źródłami probiotyków niż te, które znajdują się w innych przetworach mlecznych.
Jednym z nich jest Lactobacillus kefiri, który występuje jedynie w kefirze. Może on walczyć z licznymi infekcjami i bakteriami, w tym z salmonellą czy E. coli. Warto więc w przypadku zatrucia, oprócz stosowania farmakologicznej obrony przed chorobotwórczymi wirusami, wzmacniać odporność układu pokarmowego naturalnymi probiotykami kefiru.
3. Jak działają probiotyki
Probiotyki z kefiru mają nie tylko działanie antybakteryjne, ale pomagają też przywrócić naturalną florę w jelitach i wspomóc równowagę przyjaznych bakterii. Po kefir warto sięgnąć nie tylko po wystąpieniu biegunki czy wymiotów, ale także po zjedzeniu ciężkiego i tłustego posiłku.
Dowiedziono, że bakterie kefiru są w stanie złagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego i wrzodów. Ten mleczny napój warto stosować nie tylko w czasie leczenia dolegliwości trawiennych, ale też w ramach profilaktyki rozwoju groźnych chorób.
4. Kefir zmniejsza ryzyko osteoporozy
Osteoporoza to coraz poważniejszy problem Europy. Rozwija się najczęściej u kobiet po menopauzie i charakteryzuje się pogorszeniem stanu tkanki kostnej, przez co znacznie podnosi ryzyko złamań.
Ważne jest zapobieganie tej groźnej chorobie, by nie doprowadzić do zmian w strukturze kości. Jednym ze sposobów profilaktyki jest zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Kefir jest naturalnym źródłem tego pierwiastka, wzbogaconym dodatkowo o witaminę K, biorącą udział w jego metabolizmie. Dzięki takiemu działaniu kefir jest w stanie zmniejszyć ryzyko złamań w osteoporozie nawet o 81 proc.
5. Sfermentowane produkty mleczne
Nowotwory to jedne z najczęstszych przyczyn zgonów w dzisiejszym świecie. Występują, gdy w organizmie chorego dochodzi do niekontrolowanego wzrostu zmutowanych lub nierozwijających się prawidłowo komórek.
Probiotyki w sfermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir, są uważane za skuteczną metodę przeciwnowotworową ze względu na działanie stymulujące do pracy układ immunologiczny i ograniczające rozwój rakotwórczych związków.
Według kanadyjskiej Szkoły Dietetyki i Żywienia Człowieka kefir jest w stanie zmniejszyć komórki raka piersi o 56 proc. w porównaniu z 14 proc., które jest w stanie unieszkodliwić jogurt naturalny.
6. Kefir łagodzeni objawy alergii
Reakcje alergiczne są spowodowane wywołaniem stanu zapalnego, którego celem jest zwalczenie szkodliwych dla danego organizmu substancji. Osoby ze zbyt wrażliwym układem odpornościowym są bardziej podatne na wystąpienie alergii, która może doprowadzić do poważniejszych chorób, takich jak astma.
Działanie kefiru, pozwalające na tłumienie reakcji alergicznych, pozwala na niedopuszczenie do rozwoju tak groźnych chorób. W dodatku kefir, a dokładniej zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego, są w stanie przetwarzać laktozę na kwas mlekowy, dzięki czemu może on być bezpiecznie stosowany przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.
7. Dieta kefirowa
Obecnie wśród licznych modnych diet prym wiedzie dieta kefirowa. Ma ona na celu nie tylko pomóc organizmowi w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale także oczyścić go z nagromadzonych toksyn.
Dieta, w czasie której spożywamy głównie sfermentowany napój mleczny, trwa najwyżej pięć dni i może być stosowana w dwóch wariantach. W pierwszym każdy posiłek jest zastępowany porcją odtłuszczonego kefiru. Dopiero ostatniego dnia można jeść gotowane warzywa i mięso, a kefir zastąpić wodą mineralną.
Drugim sposobem jest włączenie do każdego posiłku kefiru. Oczywiście należy wtedy spożywać niskokaloryczne produkty.
Napój może być wypijany zamiast kawy i herbaty, ale może też być podstawą posiłku, np. jako główny składnik chłodnika. W ciągu pięciu dni można schudnąć nawet trzy kilogramy, ale pamiętajmy, że jest to dieta przeznaczona dla osób zdrowych i może być stosowana tylko przez określony czas. W innym przypadku może doprowadzić do rozwoju licznych problemów zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl