Jak przyspieszyć odchudzanie? Oto najlepsze produkty spalające tkankę tłuszczową
Proteiny zawarte w greckim jogurcie sprawiają, że pomaga on w walce z tkanką tłuszczową.
Zawiera dwa razy więcej protein niż pozostałe jogurty.
Proteiny pozostają w żołądku przez dłuższy czas, co sprawia, że lepiej się czujesz.
Dodatkowo podczas ich trawienia organizm spala więcej kalorii niż w przypadku węglowodanów.
Także owsianka jest bardzo zdrowym posiłkiem.
Ponieważ jemy ją na ciepło, jest wolniej trawiona, a my czujemy się syci przez dłuższy czas.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Owsianka z nasionami chia - śniadanie na płaski brzuch
Cynamon i orzechy
Badania wykazują, że cynamon może wpływać na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.
To z kolei zmniejsza apetyt, szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę. Każdy może czerpać korzyści zdrowotne z cynamonu.
Orzechy stanowią doskonałą przekąskę.
Badania potwierdzają, że jeśli nie są jedzone w nadmiarze, pomagają w odchudzaniu i obniżają poziom złego cholesterolu.
Zobacz też: Miód i cynamon. Jedzmy je codziennie
Jajka
Badania wskazują, że poranne spożycie protein sprawi, że będziesz czuł się syty dłużej, niż gdybyś zjadł bułkę czy inne węglowodany.
Jedno jajko zawiera tylko 75 kalorii, wiele składników odżywczych, w tym wysokiej jakości proteiny.
Twój organizm spali więcej kalorii podczas trawienia jednego jajka niż śniadania złożonego z węglowodanów.
Zobacz też: Jajka ze szpinakiem. Pożywne i zdrowe śniadanie
Surowe warzywa
Surowe warzywa stanowią wspaniałą przekąskę.
Zawierają dużo wody, która pomaga poczuć się sytym, i mają mało kalorii. Połówka selera to tylko osiem kalorii.
Z kolei czerwona papryka zawiera związek zwany kapsaicyną, który ogranicza apetyt i przyspiesza metabolizm tłuszczów.
Kiedy masz ochotę coś schrupać, zastąp chipsy warzywami.
Owoce
Grejpfrut ma bardzo mało kalorii. Jest również bogaty w błonnik. Zjedzenie połowy grejpfruta lub wypicie szklanki soku grejpfrutowego pozwoli ci zmniejszyć apetyt i zjeść mniej.
Jabłka i gruszki zawierają dużo wody.
Jedz je ze skórką, aby zwiększyć dzienne spożycie błonnika. Polecane jest zarówno jedzenie całych owoców, jak i picie naturalnie mętnych soków.
Zupy
Zupa jest potrawą, która powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie.
Przygotowana w domu, z naturalnych produktów, bez konserwantów i ulepszaczy smaku będzie pełna witamin i składników mineralnych.
Zupa podana jako pierwsze danie sprawi, że poczujesz się syty i zjesz mniej na obiad.
Sama zupa również może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodaj wtedy do niej warzywa, kurczaka lub rybę.
Zobacz też: Zupa dla zestresowanych
Chude mleko i ryby
Chude mleko dostarcza organizmowi wapń, białko i witaminę D.
Chociaż nie zawiera tłuszczu, pomaga poczuć się sytym. Duża ilość protein sprawia, że chude mleko jest dłużej trawione.
Ponadto ryby są jednym z najlepszych źródeł białka i zdorwszym niż mięso.
Zawierają kwasy omega-3, które pomagają chronić organizm przed chorobami serca i innymi przewlekłymi schorzeniami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Alergia na mleko krowie