6 najlepszych letnich warzyw na utratę wagi

Większość z nas rozpoczyna odchudzanie wiosną i latem. Nic dziwnego – chcemy świetnie wyglądać w bikini, a przy okazji to właśnie wtedy mamy do dyspozycji najwięcej świeżych warzyw i owoców. Chcesz spalić tkankę tłuszczową i bez kompleksów pokazywać zgrabną sylwetkę? Oto 6 najlepszych letnich warzyw, które pomogą ci szybko schudnąć.

6 najlepszych letnich warzyw na utratę wagi6 najlepszych letnich warzyw na utratę wagi
Źródło zdjęć: © Zdjęcie cukinii / Shutterstock

Lubisz ostry smak liści rukoli? To świetnie, bo tak jak inne zielone warzywa liściaste jest bogata w kwas foliowy. Substancja ta jest ważna nie tylko dla kobiet planujących ciążę, ale również wszystkich, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. David Zinczenko, autor książki "Zero Belly Diet", twierdzi, że kwas foliowy dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu.

Rukola to świetny składnik do letnich sałatek, ale można z niej też przygotować pesto albo dodać ją do kanapek. Pamiętaj, że im mniejsze listki, tym mniej ostry smak rukoli. Zieleninę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, ale wcześniej umieść ją w ręczniku papierowym zwilżonym wodą.

Jakie są najlepsze warzywa na odchudzanie? Bez dwóch zdań wygrywają buraki. Pełne smaku czerwone bulwy są źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, który daje uczucie sytości. Warto również sięgać po botwinkę, czyli młode liście buraka, które zawierają więcej kwasu foliowego niż modny jarmuż czy szpinak.

Rukola

Liście rukoli mają ostry, pieprzowy smak, dlatego w sałatce możesz je połączyć ze słodkimi owocami sezonowymi
Liście rukoli mają ostry, pieprzowy smak, dlatego w sałatce możesz je połączyć ze słodkimi owocami sezonowymi

Buraki

Buraki naturalnie oczyszczają organizm z toksyn, dlatego powinny się znaleźć w menu osób na diecie
Buraki naturalnie oczyszczają organizm z toksyn, dlatego powinny się znaleźć w menu osób na diecie

Na straganach szukaj ładnych pęczków botwiny i jędrnych buraczków. Jak jeść buraki latem? Pieczone świetnie nadają się jako dodatek do sałatek (dobrze komponują się ze szpinakiem, słoną fetą i płatkami migdałów). Liście posłużą ci do przygotowania wiosennej zupy, chłodnika albo sałatki. Botwinka sprawdza się też jako nadzienie do wytrawnej tarty.

Czerwona papryka

Faszerowane papryki to pomysł na smaczny i lekki obiad. Do nadzienia warto wykorzystać ryż, kaszę, warzywa, świeże zioła i ser
Faszerowane papryki to pomysł na smaczny i lekki obiad. Do nadzienia warto wykorzystać ryż, kaszę, warzywa, świeże zioła i ser

Co jeść, żeby schudnąć? Oczywiście jak najwięcej warzyw, najlepiej w czerwonym kolorze. Sezon na papryki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, dlatego warto z niego skorzystać i jeść jak najwięcej tych warzyw. Czerwone papryki zawierają aż trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Co więcej, w słodkim miąższu znajduje się też dużo antyoksydantów, które likwidują stany zapalne w organizmie i ułatwiają odchudzanie.

Im bardziej czerwona papryka, tym więcej w niej wartościowych substancji. Na targach i bazarkach szukajmy warzyw o nienaruszonej skórce. Paprykę można przechowywać w lodówce nawet przez dwa tygodnie.

Pomidory

Ze świeżych pomidorów, papryki, ogórków i czosnku można przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli gazpacho. Zimna zupa to idealne danie na lato
Ze świeżych pomidorów, papryki, ogórków i czosnku można przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli gazpacho. Zimna zupa to idealne danie na lato

Są niskokaloryczne, pełne witamin i niezwykle smaczne. Większość z nas przez całą zimę nie może się doczekać smaku świeżych pomidorów. To idealne warzywa na diecie, ponieważ są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika, który świetnie działa na układ pokarmowy i wspomaga utratę wagi. Poza tym można je wykorzystać na tysiące sposobów. Świetnie smakują na surowo w sałatkach, są bardzo smaczne w zupach oraz w formie sosu do makaronu. Warto wiedzieć, że likopen, czyli silny przeciwutleniacz znajdujący się w pomidorach, wydziela się po obróbce termicznej. Z tego powodu warto przyrządzać pomidory również na ciepło.

Jeśli chcesz, by pomidory dłużej zachowały świeżość, nie wkładaj ich do lodówki. Niska temperatura niszczy smak i konsystencję. Warzywa te najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu.

Fasolka szparagowa

Lubisz fasolkę? W tym sezonie koniecznie spróbuj sałatki na ciepło ze szparagową, szynką i ziarnami sezamu
Lubisz fasolkę? W tym sezonie koniecznie spróbuj sałatki na ciepło ze szparagową, szynką i ziarnami sezamu

Kiedy na targu pojawia się fasolka szparagowa, to znak, że przyszło lato. Jędrne strączki mają mało kalorii, nie zawierają tłuszczu i są świetnym źródłem błonnika. Fasolka szparagowa zawiera również cenne dla zdrowia żelazo.

Świeża fasolka szparagowa nie potrzebuje dodatków, by świetnie smakować. Wystarczy lekko podgotować strączki w osolonej wodzie. Można oczywiście podawać ją w sałatkach oraz jako dodatek do obiadu. Ważne, aby strączki fasolki były jędrne i intensywnie zielone. Nieumytą szparagową można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień.

Cukinia

Placuszki z tartej cukinii to smaczna propozycja na letni lunch albo kolację. Podaj je z dipem jogurtowym
Placuszki z tartej cukinii to smaczna propozycja na letni lunch albo kolację. Podaj je z dipem jogurtowym

Dlaczego cukinia powinna na stałe zagościć w twoim menu podczas odchudzania? Ponieważ smaczny miąższ cukinii ma zaledwie 15 kcal w 100 g, dlatego można się nią zajadać do woli przez cały sezon.

Jak wybrać najlepsze cukinie? Małe warzywa mają słodszy i bardziej delikatny smak. Dojrzałe powinny być ciężkie, a ich skóra musi mieć ciemnozielony kolor. Nie kupuj uszkodzonych warzyw, ponieważ szybko się zepsują. Co z niej przygotować? Masz naprawdę dużo możliwości. My szczególnie polecamy grillowaną cukinię albo placuszki z tartego miąższu z cukinii w greckim stylu – z fetą i sosem tzatziki.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka