7 sposobów na podkręcenie smaku warzyw

Powiedzmy sobie szczerze – w pojedynku pizza kontra brokuły dla większości z nas wygrywa włoski przysmak. Niechęć do warzyw bywa zakorzeniona w traumatycznych wydarzeniach z dzieciństwa (zmuszanie do jedzenia nielubianych jarzyn), ale nawet osoby, które lubią warzywa, często nie mają pomysłów na dania składające się właśnie z nich. Tym, którzy chcieliby jeść więcej "zieleniny", przedstawiamy siedem prostych sposobów na „podkręcenie” ich smaku bez dodatkowych kalorii.

7 sposobów na podkręcenie smaku warzyw7 sposobów na podkręcenie smaku warzyw
Źródło zdjęć: © Zdjęcie marchewek / Shutterstock
Sylwia Stachura

Kupuj sezonowo

Chcesz pokochać warzywa? Zawsze kupuj produkty sezonowe, które mają najwięcej smaku i wartości dla zdrowia. Jeśli będziesz wybierać takie, naprawdę poczujesz ich smak, zapach oraz teksturę. Świeże warzywa sezonowe są soczyste, pachnące i pełne aromatu, dzięki czemu je polubisz i zapragniesz jeść nawet solo, bez żadnych dodatków.

Pomidory i kukurydza są najsmaczniejsze latem, a na początku zimy nic nie smakuje tak dobrze, jak dynia piżmowa czy jarmuż. Nawet jeśli nie wiesz, kiedy trwa sezon na dane warzywo, to możesz po prostu wybrać się na lokalny bazarek. Sprzedawcy zawsze oferują tam świeżo zebrane plony.

Zwiększ temperaturę

Nie lubisz brukselki? Dla wielu osób to warzywo jest niczym koszmar z dzieciństwa – gotowana, o mdłym smaku, nieprzyjemnym zapachu i zniechęcającej konsystencji. Spróbuj innego sposobu gotowania – dania z warzyw przygotowane w piekarniku nabierają zupełnie innego smaku. Wysoka temperatura wydobywa naturalny cukier z warzyw, dzięki czemu stają się złociste i pięknie pachną.

Jak przyrządzić w ten sposób potrawę? Wystarczy wybrać kilka rodzajów jarzyn (np. kalafior, paprykę, marchewkę, brukselkę, fasolkę), skropić je oliwą z oliwek oraz doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Po kilkudziesięciu minutach w piekarniku otrzymasz smaczne i zdrowe danie z warzyw, które może być dodatkiem albo podstawą obiadu.

Dodaj cytrusy

Sok z cytrusów to główny składnik dressingów, ale do sałatki możesz też dodać ich całe cząstki
Sok z cytrusów to główny składnik dressingów, ale do sałatki możesz też dodać ich całe cząstki

Smak warzyw wydaje ci się nieco mdły i nieciekawy? Dopraw je sokiem z cytrusów. Kwaśny dodatek wydobywa smak i sprawia, że są naprawdę wyborne. Poza tym sok z cytryny albo ocet winny maskują lekko gorzki smak niektórych warzyw.

Nie bój się przypraw

Potrawy z warzyw są lekkie i niskokaloryczne pod warunkiem, że nie dodasz do nich zbyt dużo oleju, majonezu i innych tuczących dodatków. Świetnym sposobem na „podkręcenie” smaku bez dodatkowych kalorii są zioła i przyprawy.

Bazylia, natka pietruszki, kolendra, tymianek, oregano, cząber, rozmaryn, mięta to zioła, które zamienią zwykłą sałatkę w niepowtarzalne danie. Do warzyw warto dodać też szczyptę przypraw (takich jak: chili, cynamon, gałka muszkatołowa, kurkuma), które ożywią danie.

Jedz z dipem

Baba ghanoush to dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny, soli i oliwy z oliwek
Baba ghanoush to dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny, soli i oliwy z oliwek

Najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów znajduje się w surowych warzywach. Podczas obróbki termicznej część mikroelementów ulega zniszczeniu, dlatego tak ważne jest jedzenie ich w jak najmniej przetworzonej formie. Do wyboru masz wiele możliwości, ale jeśli znudziły ci się surówki i sałatki, spróbuj jeść warzywa z dipami.

Na wieczorny seans przed telewizorem możesz przygotować całą tacę warzywnych przyjemności. Marchewki, paprykę, seler naciowy, brokuły pokrój w słupki i podaj do nich kilka różnych dipów. Najprostszy to dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół (i odrobiny soku z cytryny). Warto przygotować również bliskowschodni klasyk, czyli hummus.

Z kolei arabska pasta baba ghanoush to dip na bazie bakłażana, a jeśli lubisz kuchnię grecką, na pewno zasmakują ci tzatziki. Spróbuj też ostrej meksykańskiej salsy oraz guacamole (na bazie awokado), które zwykłe warzywa zamienią w pyszną przekąskę.

Pij warzywa

Jak często udaje ci się zjeść w ciągu dnia zalecaną dawkę 5 porcji warzyw i owoców? Jeśli masz z tym problem, spróbuj częściej pić sok z warzyw. Jedna szklanka świeżego soku to potężna dawka witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Do przygotowania soku potrzebujesz naprawdę dużo warzyw – ich zjedzenie zajęłoby ci pewnie kilka dni, a dzięki sokowirówce lub wyciskarce dostarczysz  je do organizmu w jednej porcji.

Z jakich warzyw możesz skorzystać? Do wyboru jest naprawdę dużo gatunków – pomidory, buraki, szpinak, seler i marchew idealnie sprawdzą się do wyciskania. Do soku możesz dodać również owoce (np. jabłka), trochę przypraw (świeży korzeń imbiru) oraz sok z cytryny albo pomarańczy. Do napojów, zwłaszcza tego przygotowanego z marchewki, warto dodać niewielką ilość oliwy, dzięki czemu beta karoten lepiej się przyswoi.

Gotuj zupy

Gazpacho to chłodnik z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Idealnie sprawdzi się na letni obiad w upalny dzień
Gazpacho to chłodnik z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Idealnie sprawdzi się na letni obiad w upalny dzień

Kiedyś zupa była obowiązkowym elementem obiadu, ale w dzisiejszych czasach zwykle rezygnujemy z dwóch dań, a zupy powoli odchodzą w zapomnienie. To błąd, ponieważ miseczka wywaru pełnego warzyw świetnie zaspokaja głód, dostarcza witamin i wspomaga pracę układu pokarmowego.

Poza tym, gotując zupy, możesz wykorzystać wiele różnych warzyw. Nie ograniczaj się do pomidorowej i ogórkowej – spróbuj zup z różnych stron świata i wykorzystaj oryginalne produkty. Do jarzynowej dodaj ciecierzycę, zrób zupę krem z buraków i udekoruj ją pokruszonym serem feta albo przygotuj hiszpański chłodnik, czyli gazpacho.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka