6 produktów, które zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych
Coraz więcej osób zmaga się z zakrzepicą i zatorami wywołanymi niedrożnością naczyń krwionośnych. Powodują je: wysoki poziom cholesterolu, brak aktywności fizycznej, stosowanie antykoncepcji hormonalnej, nadwaga czy genetyka. Nieleczone mogą prowadzić do śmierci.
Na szczęście istnieje wiele substancji czynnych hamujących rozwój chorób związanych z układem kwionośnym.
Wiele z nich pochodzi z naturalnych źródeł, m.in. popularnych warzyw i owoców. Regulują one np. poziom cholesterolu. Po które sięgać? Masz je w swojej kuchni. Przedstawiamy te, o które warto wzbogacić swój codzienny jadłospis.
Zobacz także: Czy wiesz co szkodzi twojemu sercu najbardziej? Możesz być zaskoczony
Cytryny
Cytryny wzmacniają odporność, usuwają z organizmu toksyny i inne szkodliwe substancje, a dzięki właściwościom przeciwutleniającym, hamują rozwój wolnych rodników. Spożywane regularnie opóźniają procesy starzenia się skóry.
Pozytywnie wpływają także na układ krwionośny. Codzienne picie wody z wyciskanym sokiem z cytryny poprawi krążenie oraz zwiększy produkcję czerwonych krwinek. To zasługa barwników roślinnych, które uelastyczniają naczynia krwionośne. Cytryny dzięki zawartości potasu i flawonoidów wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi.
Te żółte owoce wykazują też właściwości antybakteryjne, przyspieszają proces gojenia się ran oraz wybielają przebarwienia skórne.
Zobacz także: 10 powodów, dla których warto jeść cytrynę
Oliwa
Produktem, który zapobiega chorobom naczyń krwionośnych jest oliwa, najlepiej ta z pierwszego tłoczenia. Zawiera ona moc kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Stosowana w codziennych potrawach oczyści żyły i tętnice z osadów oraz złogów, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Zdrowe tłuszcze mają również wpływ na serce i działają antynowotworowo. Dzięki zawartości polifenoli oraz witaminy E zahamują proces namnażania się szkodliwych wolnych rodników.
Oliwa wyreguluje też poziom triglicerydów we krwi, poprawi ukrwienie mózgu i usprawni pracę całego układu nerwowego.
Zobacz także: Ten tłuszcz poprawia humor
Awokado
Pozytywnie na układ krwionośny wpłynie też awokado. Stosowane jako zamiennik masła i margaryny, wzbogaci naszą dietę w cenne nienasycone tłuszcze. To źródło błonnika, witamin (A, C, E, K, PP i tych z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, fluor, fosfor, magnez, potas, żelazo). Dzięki regulacji poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, wzmocni serce. Wpłynie także na poziom insuliny oraz zapobiegnie rozwojowi komórek nowotworowych.
Spożywany kilka razy w miesiącu pozwoli na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu.
Zobacz także: Jedno awokado dziennie... Efekty zobaczysz od razu
Czosnek
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć czosnku. Znajdująca się w nim allicyna to enzym niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia. Substancja ta wzmacnia odporność, zapobiega krzepnięciu krwi oraz skutecznie obniża ciśnienie.
Inne związki zawarte w ząbkach działają podobnie do leków na wysoki cholesterol. Czosnek wykazuje też właściwości antybakteryjne, silniejsze od tych znajdujących się w antybiotykach.
Nie jest więc zaskoczeniem, że mieszkańcy krajów, w których spożywa się duże ilości czosnku, rzadziej zapadają na choroby serca.
Zobacz także: Cudowny sposób na wzmocnienie odporności
Seler
Kolejnym cennym dla układu krwionośnego produktem jest seler. W jego składzie znajdziemy duże ilości antyoksydantów, związków fitochemicznych oraz witamin, które obniżają poziom hormonu stresu zwanego kortyzolem.
Seler wpływa również na regulację ciśnienia krwi i poprawia krążenie. Dzięki niemu żyły i tętnice są mocne i elastyczne. Warzywo oczyszcza je też ze złogów i osadów. Wspomaga oczyszczanie organizmu oraz rozluźnia mięśnie.
Zobacz także: Te 5 produktów cię postarzy
Marchew
Ostatnim polecanym przez nas produktem jest marchew. Znajdujący się w niej beta-karoten, obniżając poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego. Dzięki zawartości błonnika, marchewka oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Zapobiega zaparciom i wzmacnia odporność.
Jednak nie tylko korzeń tego warzywa ma wartości prozdrowotne. Leczą także liście marchwi. Wystarczy je umyć, pokroić i wysuszyć. Tak przygotowany napar zwalczy nadciśnienie.
Zobacz także: Czy każdy powinien oczyszczać organizm ziołami?