7 najważniejszych rzeczy, które chcielibyście wiedzieć o wpływie cukru na zdrowie
1 z 8Rak żywi się cukrem – ile jest prawdy w tym stwierdzeniu?
Dietetyk Barbara Szyszkowska odpowiada na najbardziej nurtujące pytania dotyczące cukru.
Nadmierne spożywanie cukru pochodzącego z produktów odznaczających się wysokim indeksem glikemicznym (IG), takich jak słodycze, ciasta, wypieki z mąki pszennej, sprzyja wystąpieniu raka. Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm nowotworów złośliwych jest uzależniony w znacznym stopniu od spożycia glukozy. Za swoje odkrycie otrzymał w 1931 r. nagrodę Nobla. Co więcej, spalanie przez organizm węglowodanów prostych powoduje powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają nasze DNA i mogą z czasem doprowadzić do raka.
Warto jednak podkreślić, że samo powstanie nowotworu jest tylko częściowo zależne od diety, a wynika także z czynników środowiskowych oraz oczywiście bagażu genetycznego. Aby ograniczyć niekorzystny wpływ cukru na nasze zdrowie, nie powinno się spożywać go więcej niż 5 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Przykładowo, dla zdrowego dorosłego człowieka, który potrzebuje ok. 2500 kcal dziennie, zapotrzebowanie na cukry proste nie powinno przekraczać 125 kcal, co odpowiada 2 średnim jabłkom.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Dziennikarka przeszła kurację kurkumą. Jak efekty?