Zalety czerwonych porzeczek

Wszyscy dobrze wiemy, jak wygląda czarna porzeczkai znamy jej charakterystyczny, kwaskowaty smak. Nieco mniejszą popularnością cieszy się czerwona odmiana tego owocu.

Na nią również warto zwrócić uwagę, ponieważ skrywa w sobie wiele wspaniałych właściwości. Mimo iż wygląda niepozornie, jest źródłem niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Czerwone porzeczki mają nieco bardziej cierpki smak niż czarne porzeczki. Z owoców tych zazwyczaj robi się dżemy, soki i przetwory. Można również dodawać je do sałatek, różnego typu dań, deserów i drinków. Są też wykorzystywane w medycynie alternatywnej.

Czy wiecie, że 100 g owoców zawiera tylko 56 kalorii? Oto 7 niezwykłych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia czerwonej porzeczki!

Sprawdź również: Wypróbuj prosty przepis na porzeczkowy przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 6Zachowanie zdrowego serca

Obraz
© 123rf.com

Dzięki wysokiemu poziomowi potasu, owoc ten jest korzystny dla naszego serca i odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również zapobiegać nadciśnieniu. Potas jest też bardzo ważny dla innych naszych organów, w tym nerek oraz znany jest z tego, że zmniejsza ryzyko udarów.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO i dowiesz się, co jest najbogatszym źródłem witaminy C.

/ 6Pomoc w walce z infekcjami

Czerwone porzeczki wspomagają funkcjonowanie systemu immunologicznego. Jeden kubek zaspokaja aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C jest silnym, naturalnym, rozpuszczalnym w wodzie antyoksydantem, który pomaga organizmowi rozwijać odporność na czynniki zakaźne i eliminować rakotwórcze wolne rodniki.

/ 6Piękny wygląd włosów i skóry

Obraz
© Pixabay.com

Czerwone porzeczki są dosłownie "napakowane" składnikami odżywczymi, które są szczególnie korzystne dla naszej skóry. Owoce są bogate w witaminy B i witaminę C.

Witamina C ma zdolność do odwracania uszkodzeń w komórkach naszej skóry, spowodowanych przez wolne rodniki. Zarówno witamina B, jak i C, chronią skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego.

Odpowiednie spożycie witaminy C nie tylko wzmacnia system immunologiczny, ale również tworzy i utrzymuje kolagen, ważne białko znajdujące się w włosach i skórze.

Chcecie poznać przepis na przepyszne ciasto z serkiem mascarpone i porzeczkami? Obejrzyjcie WIDEO zamieszczone w następnym slajdzie!

/ 6Wsparcie produkcji czerwonych krwinek

Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które, jak powszechnie wiadomo, jest minerałem niezbędnym przy tworzeniu czerwonych krwinek. Czerwone krwinki stanowią 40-45 proc. całkowitego składu krwi. Są one bardzo ważne, ponieważ pełnią rolę w transporcie krwi i innych składników odżywczych do różnych komórek i organów w naszym organizmie. Brak żelaza może pociągać za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych (niedokrwistość, zmęczenie i osłabienie mięśni). Można ich uniknąć spożywając żywność bogatą w żelazo, w tym owoce, takie jak czerwone porzeczki.

/ 6Na mocne kości

Obraz
© 123rf.com

Czerwone porzeczki są bogatym źródłem witaminy K, która jest skuteczna w utrzymywaniu wapnia w macierzy kostnej. Wystarczające spożycie witaminy K może również zmniejszyć wydalanie wapnia w moczu. Kubek czerwonych porzeczek zawiera 15 proc. zalecanej dziennej wartości witaminy K.

Sprawdź również: Czym jest witamina K?

/ 6Poprawa funkcjonowania układu pokarmowego

Obraz
© Pixabay.com

Rekomendowane dzienne spożycie błonnika dla mężczyzn i kobiet wynosi odpowiednio 38 i 25 g.

Jeśli chcesz dostarczyć sobie tej subtancji, korzystaj z sezonu i jak najczęściej sięgaj po czerwone porzeczki. To bogactwo błonnika. W jelitach działa jak miotła. Pomoże pozbyć się toksyn i złogów.

 Błonnik zapobiega zaparciom oraz wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Włókno pokarmowe jest również skuteczne w eliminowaniu cholesterolu z tętnic i naczyń krwionośnych.

Sprawdź również: Błonnik na zaparcia

Źródła

  1. dovemed.com
  2. caloriebee.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka