2 z 9Granaty
To właśnie jesienią rozpoczyna się sezon na te owoce. Po wielu miesiącach w słońcu, granaty są bardzo dojrzałe, soczyste i słodkie. Osoby na diecie na pewno docenią fakt, że w pestkach granatu znajdują się duże ilości błonnika. Substancja ta sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni, nie mamy ochoty na podjadanie oraz mniejszy apetyt na słodycze.
Warto wiedzieć, że granaty to bomby antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki i chronią przed szkodliwym wpływem środowiska. Warto włączyć te owoce do jesiennego menu. Pestki granatu można jeść solo jako smaczną przekąskę, dodawać do sałatek, jogurtów, owsianki. My szczególnie polecamy pudding z nasion chia z porcją rubinowych pestek granatu na wierzchu – to sycący deser, który idealnie sprawdzi się też jako śniadanie na diecie.
Sprawdź również: Chleb, który należy omijać z daleka. Jest nafaszerowany chemią i szkodzi zdrowiu