9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki są najzdrowsze.
Ryby na zdrowie
Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki są najzdrowsze.
Krab
Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość energetyczna to 101 kcal na 100 g, przy czym jeden krab waży około 85 g. Są one dostępne w sklepach spożywczych i tych wyspecjalizowanych w sprzedaży owoców morza. Starajmy się jednak unikać tych w puszce oraz gotowanych ze względu na podwyższoną ilość sodu. Mogą one negatywnie wpływać na pracę i funkcjonowanie nerek oraz serca.
Sum afrykański
Sum to ryba bezpieczna, jeśli bierzemy pod uwagę zawartość substancji toksycznych. Jest ona średnio tłusta, a jej spożycie dostarcza organizmowi solidnej porcji białka i witaminy E. Zawiera również dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz niewielką ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu powinny go jednak ograniczać w swojej diecie.
Przegrzebek
Przegrzebek to gatunek małża (małża św. Jakuba), który można bez problemu spożywać dwa do trzech razy w tygodniu. Ma małą zawartość toksyn, za to dużo białka. Przegrzebki możemy spotkać w różnych rozmiarach, w zależności od miejsca pochodzenia. W Polsce dostępna jest raczej ich mrożona wersja. Polecane są na surowo lub krótko smażone. Dobrze komponują się z sałatkami.
Łosoś
Łosoś to ryba przyjazna naszemu sercu, która dostarcza sporej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Warto zauważyć, że okazy większe i starsze mogą zawierać sporą ilość rtęci.
Pstrąg
Pstrąg to ryba, którą możemy spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Przoduje on, jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, wśród innych ryb. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E) oraz selenu i jodu. 100 g ryby to tylko 116 kcal. Nie pozostaje więc nic innego, jak życzyć jego miłośnikom: "Smacznego”.
Tuńczyk
Wśród tuńczyków najzdrowszy jest tuńczyk biały (inna nazwa – albakora; USA i Kolumbia Brytyjska) ze względu na niską zawartość rtęci. Jest bogatym źródłem chudego białka, witaminy B12, D, wapnia oraz żelaza. Kobiety w ciąży powinny ograniczać się do świeżych filetów z tuńczyka.
Ostrygi
Ostrygi można spożywać na surowo lub gotowane na parze. Są przy tym dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Cechuje je niska zawartość rtęci, dlatego można je jeść dwa do trzech razy tygodniowo. Osoby o obniżonej odporności (np. chore na AIDS lub raka) powinny unikać ich spożywania ze względu na potencjalne skażenie bakteryjne.
Krewetki
Krewetki są bogate w jodynę. Nie są tłuste i cechuje je niska wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g. Bardzo dobrze smakują zarówno po ugotowaniu, jak i grillowane, smażone czy w sałatce.
Sardynki
Sardynki są nasycone dużą ilością kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, witaminą D oraz witaminami z grupy B. Te w puszce zawierają podwyższoną ilość sodu, co może niekorzystnie wpływać na serce i nerki.