9 przepysznych produktów, na które warto wydać więcej pieniędzy
Niewielka ilość parmezanu (wł. Parmigiano-Reggiano, Grana Padano) może znacznie podnieść smak przyrządzanych przez nas potraw. Trzeba się nieco na niego wykosztować, ale dzięki temu uzyskujemy głęboki, dojrzały, typowo serowy smak potraw. W najprostszej postaci może to być tarty parmezan wymieszany z oliwą z oliwek oraz makaronem. Niektóre panie domu proponują inny tańszy twardy ser jako zamiennik. To zależy, na ile w danej chwili możemy sobie pozwolić.
Oliwa z oliwek – z pierwszego tłoczenia
Nie jest to tylko olej kuchenny, ale przyprawa sama w sobie. Możesz skropić nią tosty z awokado bądź dodać ją do pieczonych warzyw. Wykorzystuj ją również do sosów.
Ocet balsamiczny
Stojąc przed sklepową półką z octem balsamicznym, mamy do wyboru jego tańsze i droższe odpowiedniki. Różnicę tę można odczuć również w smaku i jakości produktu. Te lepsze mają konsystencję syropu, są lekko słodkie i łagodne (np. ocet balsamiczny z Modeny). Tego tańszego możesz używać do gotowania i sałatek, a droższego do maczania truskawek, grillowanego kurczaka czy do pizzy (np. w sosach).
Jaja
Jaja różnią się od siebie jakością. Wpływa na nią w dużej mierze ma dieta drobiu, od którego pochodzą. Te z domowych, niekomercyjnych gospodarstw są karmione zazwyczaj bardziej naturalnie. Różnicę da się odczuć np. w intensywności koloru oraz smaku żółtka.
Masło
Masło dobrej jakości łatwo poznać. Wypiekane bułki czy ciasta stają się dzięki niemu bardziej kremowe i puszyste, a posmarowane pieczywo nie tylko mniej suche, ale i smaczne.
Jogurt typu greckiego
Jogurt typu greckiego cechuje mniejsza zawartość wody w produkcie, przez co znajdziemy w nim więcej białka. Na uwagę zasługuje również kremowa konsystencja. Smakosze mogą cieszyć się jego czystym smakiem lub używać go do przyrządzania sałatek czy sosów.
Koncentrat pomidorowy
Sam produkt nie jest dość drogi, natomiast – a być może właśnie z tego względu – warto wydać kilkadziesiąt groszy więcej, jeśli wiemy, że koncentrat danego producenta jest rzeczywiście lepszej jakości, a różnicę da się odczuć w smaku.
Zioła i przyprawy
Sprawdzone, suszone zioła dobrej jakości odmienią smak twoich potraw tak, że nie będziesz chciał z nich zrezygnować. Ich przewaga nad świeżymi odpowiednikami polega na tym, że nie trzeba ich zużywać od razu. Jeśli natomiast wiesz, że na pewno ci się przydadzą, warto sięgać także po te świeże.
Kawa
Kawa to towar luksusowy. Sięgajmy więc po tę dobrej jakości. Cena ograniczy ilości jej spożycia do tych rozsądnych, natomiast dobry smak potwierdzi słuszność naszego wyboru.