Algi - pożywienie, właściwości prozdrowotne
Algi (glony) to grupa organizmów plechowych, żyjących w środowisku wodnym lub miejscach wilgotnych. W diecie stanowią doskonałe źródło białka, witaminy E, beta-karotenu oraz jodu.
Zalecane są dla osób niedożywionych, czynnie uprawiających sport oraz wegetarian.
1. Co to są algi?
Algi to organizmy żyjące w środowisku wodnym, w wodach słonych, słodkich, stanowiąc pożywienie dla ryb i wodnych ssaków. Najliczniej występują w wodach półkuli północnej.
Najczęściej wyławianymi algami są:
- zielenice, których plecha może zawierać barwnik zielony – chlorofil, żółty ksantofil oraz pomarańczowy karoten,
- krasnorosty – mają barwę czerwoną (fikoerytryna), niebieską (fikocyjanina) lub zieloną (chlorofil),
- brunatnice – ich plecha ma barwę zieloną, żółtą lub brunatną.
2. Jak się wykorzystuje algi?
Ze względu na fakt, że algi zawierają wiele cennych składników są wykorzystywane w wielu krajach jako pożywienie dla ludzi i pasza dla zwierząt oraz naturalny nawóz w rolnictwie. Ponadto algi znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów, maseczek, toników, szamponów oraz w kąpielach wyszczuplających.
Najbardziej znaną i wykorzystywaną algą jest spirulina. Ta mikroalga jest spożywana w wielu krajach, gdyż posiada unikalne właściwości odżywcze. Spirulina jest bogatym źródłem pełnowartościowego (uboga w metioninę, lizynę) białka, stanowiącego 55-70% masy alg.
Spożywanie alg zalecane jest osobom niespożywającym mięsa (wegetarianie) oraz wychudzonym lub rekonwalescentom. Białko w organizmie pełni wiele ważnych funkcji – buduje tkanki, wzmacnia odporność, reguluje pracę całego organizmu (hormony, enzymy).
Algi zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w organizmie człowieka budują błony komórkowe, w tym komórek układu nerwowego i mięśniowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca), układu krążenia (zawał mięśnia sercowego), miażdżyca oraz alergii.
Algi są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i wodzie. Barwnik beta-karoten, będący prowitaminą A, zapobiega wystąpieniu choroby wzroku - kurzej ślepoty - oraz jest niezbędny do prawidłowego stanu skóry i nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego.
Z kolei witamina E (tokoferol) usuwa z organizmu wolne rodniki oraz wspomaga procesy rozrodcze: u mężczyzn wytwarzanie plemników, a u kobiet niezbędna jest do prawidłowego rozwoju łożyska.
Spirulina oraz inne algi są bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, potasu, selenu, chromu, manganu. Ze względu na dużą zawartość żelaza zaleca się jej spożywanie przez osoby chorujące na anemię.
3. Właściwości prozdrowotne alg
Algi są bogatym źródłem zarówno składników odżywczych, jak i bioaktywnych, przez co wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne i lecznicze.
Regularne spożywanie alg:
- wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich oraz toksyn,
- chroni organizm przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
- zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, przez co zapobiega anemii,
- poprawia odporność organizmu i zapobiega zakażeniom bakteryjnym oraz wirusowym,
- przeciwdziała objawom alergii poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE,
- hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych,
- zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).
Powyższe właściwości prozdrowotne alg sprawiają, iż zaleca się spożywanie chociaż raz w tygodniu suplementów diety lub posiłków zawierających algi, szczególnie przez sportowców, wegetarian oraz przewlekle chorych w celu wzmocnienia organizmu.