Alkohol a wrzody. Wszystko, co powinieneś wiedzieć
Alkohol a wrzody – czy mają ze sobą powiązanie? Zdecydowanie tak. Alkohol sam nie powoduje wystąpienia choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, lecz jest jednym z czynników sprzyjających jej powstaniu.
1. Co to jest choroba wrzodowa?
Choroba wrzodowa dotyczy błony śluzowej żołądka lub przedniej części dwunastnicy. Choroba wrzodowa dwunastnicy wywołana jest przez zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Natomiast w chorobie wrzodowej żołądka tylko w niektórych przypadkach wykrywana jest ta bakteria. Ten rodzaj wrzodów może wynikać z nadużywania niektórych leków, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
U ok. 70 proc. populacji ludzi występuje zakażenie H. pylori, ale u ok. 10 proc. rozwija się choroba wrzodowa. Namnażająca się i osiadająca pod błoną śluzową bakteria hamuje prawidłowe wytwarzanie śluzu, w wyniku czego błona nie wykazuje właściwości ochronnych na ścianę żołądka lub dwunastnicy.
Obecny w żołądku kwas solny nie jest hamowany przez śluz, w wyniku czego działa w uszkodzonym miejscu i dochodzi do nadtrawiania ściany żołądka. Kwas solny dostaje się częściowo z pokarmem do dwunastnicy, gdzie powoduje także nadtrawianie ściany dwunastnicy.
2. Wpływ alkoholu na wrzody
Choroba wrzodowa objawia się silnym bólem w okolicach żołądka lub dwunastnicy, co spowodowane jest nadtrawianiem ściany żołądka lub dwunastnicy.
Wtedy też zostają pobudzane zakończenia nerwowe, które przesyłają informację do mózgu i pojawia się odczucie bólu. Ból oraz dyskomfort w nadbrzuszu pojawiają się ok. 1-3 godzin po posiłku. Mogą pojawić się także objawy mało specyficzne – objawy dyspeptyczne: nudności i wymioty, odbijania, brak łaknienia, zgaga, niesmak w ustach, chudnięcie.
Spożywanie alkoholu nie powoduje choroby wrzodowej, ale może w dużym stopniu nasilić dolegliwości związane z tą chorobą. Podrażnia on bowiem zakończenia czuciowe nerwów w uszkodzonej ścianie żołądka i dwunastnicy. Oczywiście, jednorazowe wypicie dawki alkoholu nie wpłynie znacznie na rozwój choroby wrzodowej.
Jednak częste spożywanie alkoholu w dużych ilościach powoduje znaczny dyskomfort u chorego, zwiększa nasilenie odczuwanych objawów, pogłębia uszkodzenie błony śluzowej i może doprowadzić do pojawienia się powikłań choroby wrzodowej.
Najbardziej niebezpiecznym powikłaniem jest pękniecie wrzodu. Wtedy też występuje silne krwawienie. Wrzód może pęknąć do środka narządu lub na zewnątrz. Groźniejszy jest drugi przypadek, bowiem wtedy krew dostaje się do jam ciała, co jest stanem zagrażającym życiu. Krwawienie z wrzodu wynika z uszkodzenia naczyń krwionośnych przebiegających w jego okolicach. Objawy krwawienia do wnętrza narządu to krwiste lub fusowate stolce oraz wymioty.
W drugim przypadku dochodzi do perforacji żołądka, tj. przedziurawienia. Główny objaw tego stanu to bardzo silny, gwałtowny ból w nadbrzuszu. Pojawia się zapalenie otrzewnej, wynikające z wydostania się krwi oraz zawartości żołądka lub dwunastnicy do jamy ciała. Jest to stan bardzo niebezpieczny i wymaga hospitalizacji.
Podsumowując, spożywanie alkoholu nie wywołuje wrzodówj. Może jednak nasilić już istniejącą chorobę. Przy zdiagnozowanej chorobie należy unikać napojów alkoholowych, szczególnie w dużych ilościach.